Az oroszlánkirály remake hiénái a „káros sztereotípiák” miatt merőben megváltozhatnak

Néhány napja mutatták be Az oroszlánkirály CGI-animált, újragondolt változatának előzetesét, ahol kisebb-nagyobb eltérésekre már most is felfigyelhettünk, de a legnagyobb, a rajongók által pletykált változások egyikét ez idáig még nem leplezték le. A jól ismert hiénatrió főként a „rasszista és sztereotipikus” mivolta miatt verte ki egyeseknél a biztosítékot, éppen ezért az ő karakterüket többek várakozása szerint a korábbi formában nem láthatjuk majd viszont.

(Forrás: YouTube /  Walt Disney Studios)
(Forrás: YouTube /
Walt Disney Studios)

Az oroszlánkirály kapcsán többen kifogásolták a negatív karakterek megjelenését, ábrázolását az elmúlt években, kezdve attól, hogy a negatív főszereplő, Zordon voltaképpen az egyetlen „sötét szőrű” oroszlán, míg a többiek fehérek, egészen addig, hogy a Shenzi-Banzai-Ed hiénatrió vélelmezések szerint káros sztereotípiákat erősíthet.

Utóbbinak részben az az oka, hogy a két, a filmben egyáltalán megszólaló hiéna egyikének az afroamerikai származású Whoopi Goldberg, másikuknak pedig a mexikói gyökerű Cheech Marin adja a hangját. Ráadásul a film ezen „gyengeségének” bírálói kifogásolták azt is, hogy a negatív karakterek esetében kifejezetten hangsúlyozzák a jellegzetes dialektust. Mi több, a hiénák bundája ugyancsak sötétebb, mint a filmben szereplő más állatoké. Mindeközben a film további karaktereinek hangját – a Mufasa szerepében megszólaló James Earl Jones-t leszámítva – javarészt fehér, angol–amerikai színészek adják.

Többen hangsúlyozták azt is, hogy míg a valóságban a hiénák semmivel sem ostobábbak, vagy semmivel sem kevésbé sikeresek, mint az oroszlánok, addig a filmben az oroszlánokat intelligens, nemes és leleményes, a hiénákat viszont ostoba és brutális állatoknak mutatják be. Ez pedig szerintük ugyancsak arra utalhat, hogy bizonyos emberi tulajdonságokat következetesen aggattak ezekre az állatokra. Persze, mivel a hiénák itt a negatív oldalt képviselik, talán mégsem kell meglepődni a negatív jellemükön. A kritikusok azonban felfigyeltek arra is, hogy míg a legtöbb állat a pompás Büszkefölde, addig a hiénák a gettóra vagy szegregátumra emlékeztető Elefántcsont-temető lakói.

Még ha a 2D-animált film megjelenésekor ezek az elemek nem is kaptak sok bírálatot, 2019-ben már feltehetőleg negatívabb fogadtatása volna a hasonló motívumoknak, és egyes jelzések szerint a Disney és az új filmet rendező Jon Favreau bizonyos változásokat is tett annak érdekében, hogy kevésbé legyen sztereotipikus a negatív szereplők megjelenítése.

Másfelől viszont érdekes lehet általánosabban is belegondolni abba, hogy vajon miért törvényszerű az eredeti filmben, hogy a „gonosz” állatok valamennyien előnytelenebb külleműek, mint a – kivétel nélkül szép és színes – „jó” szereplők, vagy hogy miért hangsúlyozták ezt még a negatív főszereplő nevében (Scar, vagyis Sebhely) is? Ráadásul a film elején Zazu és (a bölcs uralkodó szimbólumának minden ékességével megtervezett) Mufasa anélkül oktathatták ki nem kifejezetten empatikus stílusban a család fekete bárányát, hogy bárkiben felmerülhetett volna a kérdés, valóban ez jelenti-e a legjobb módját egy „Sebhely” begyógyításának, és egy királyság békéje megőrzésének. Hiszen még a jelenet előtt sugallták, az egyébként előnytelen megjelenésű, és „nyilván gonosz” Zordon ráadásul még egy egeret is kínoz, szóval alighanem éppen ilyen hangnemet érdemel…

Forrás: ScreenRant

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 23 times, 1 visits today)