Filmek szilveszterre

29033-newyear-new-year-gold.1200w.tn

Most, hogy túl vagyunk a karácsonyon, foglalkozhatunk egy kicsit a következő ünnepnappal, az újévvel. Ugyan szilveszterkor az emberek többségének jobb dolga is akad, mint filmeket nézni, de biztosan lesznek olyanok is, akik ilyen-olyan okok miatt ezt a lehetőséget fogják választani. A tévécsatornákra azonban ilyenkor nem érdemes számítani, mert többnyire ezerszer ismételt vígjátékok közül lehet majd csak választani. Éppen ezért alternatívaként az alábbiakat tudnánk ajánlani:

A nagy ugrás (1994)

A fentiek ellenére rögtön kezdjük egy kissé régi, de semmi esetre sem  egy hétköznapi vígjátékkal, mely néhol meseszerű, néhol pedig kemény dráma. A főszerepben az ifjú Tim Robbins-szal, kinek naiv figuráját kinevezik egy nagyvállalat élére, hogy csődbe vigye azt, a fejesek pedig meggazdagodjanak belőle. A tervbe azonban hiba csúszik, mivel hősünk feltalálja a hullahopp karikát, ami hatalmas sikert hoz a cégnek. Igazából csak a filmnek a kb. utolsó harmada játszódik szilveszterkor, de ez legyen vele a legnagyobb baj! Mellesleg mindez a zseniális Coen-testvérek műve.

Négy szoba (1995)

Milyen lehet egy szállodában egyedül dolgozni szilveszter éjjelén? Erről szól a Tim Roth főszereplésével készült vígjáték, melyben hősünk négy, egymástól teljesen különböző kalandba csöppen négy remek rendező (köztük Quentin Tarantino és Robert Rodriguez) segítségével. A filmben ráadásul olyan sztárok is szerepelnek, mint Madonna, Antonio Banderas és maga Tarantino is. Kell ennél több?

Pénzvonat (1995)

Ugyanebből az évből érkezik egy hamisítatlan akció-vígjáték, melyben egy szokatlan testvérpár, Wesley Snipes és Woody Harrelson karakterei védik a metrót a rosszfiúktól. A föld alatt közlekedik azonban egy pénzszállító szerelvény is, és egyikük bizony eljátszadozik azzal a gondolattal, hogy kirabolja azt… Mindezt persze szilveszterkor.

Poszeidon katasztrófa (1972) / Poszeidon (2006)

Ha semmiképpen se szeretnénk vígjátékokkal tölteni az estét, akkor remek választás lehet egy klasszikus katasztrófafilm. Akár az eredetit, akár a remake változatot választjuk, nem fogunk csalódni. A történet egy luxus óceánjáróról szól, mely egy viharnak hála a feje tetejére áll, a beömlő víz pedig folyamatosan süllyeszti… A túlélők egy csoportja pedig igyekszik a hajó tetejére, azaz az aljára érni. Az biztos, hogy a többségünknek sokkal jobban fog kezdődni az új éve, mint a film szereplőinek!

Gyilkos játék (2007)

Ha pedig valami horrorra vágynánk – elvégre éjfélig úgyis fennmarad az ember -, akkor itt van ez a darab, amit akár félszemmel, pezsgőtől mámorosan is meg lehet nézni. A Gyilkos játék egyben a tökéletes példája annak, hogy milyen az, amikor nem Hollywood másol le egy európai művet, hanem fordítva. A film ugyanis a németek válasza a Fűrész-szériára, amiben hét embert elhívnak egy VIP-szilveszteri buliba, csak aztán hamar rájönnek, hogy party helyett halálos csapdákat kell kerülgetniük. Egynek tökéletes, csodát ne tessék tőle várni!

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 347 times, 1 visits today)