Star Wars: Az utolsó jedik – kritika

SW_TLJ_12V_1070x400px_weboldal

Spoilermentes!

Két évvel ezelőtt a fél világ extázisban várta az új Star Wars-filmet, Az ébredő erőt. Ennek nagyon egyszerű okai voltak, elsősorban az, hogy ez egy olyan franchise, amely már 40 éve több millió embert mozgat meg. Ráadásul 12 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újra élőszereplős filmet láthassunk a kánonban, ami már az előzeteseivel azzal kecsegtetett, hogy jobb lesz, mint az előzményfilmek. Ez voltaképp így is történt, leszámítva azt a szépséghibát, hogy J.J. Abrams borzasztó biztonsági játékot játszott és mondhatni egy az egyben átmásolta az Új remény történetét. Persze ettől függetlenül a mozis katarzis megmaradt, a tavalyi “különutas” történet, a Zsivány Egyes pedig azt is bebizonyította, hogy fel lehet rúgni bizonyos szabályokat a Star Wars-univerzumon belül, így például nem kell lézerkardnak sem lennie, vagy főcímnek.

A nyolcadik epizódra azonban már mint vízválasztónak tekintettek a rajongók, hiszen az volt a legfőbb kérdés, hogy mennyire kapunk egy Birodalom visszavág 2.0-át, illetve, hogy a nosztalgiafaktor mennyire fog ismét feltámadni? Képeseknek lesznek úgy újat mutatni, hogy azért az mégis valahogy jólesően ismerős legyen? Az eredmény kissé felemás. Rögtön szögezzük, le hogy maga a film alapvetően jó, nézhető, nem kell tőle nagyon félni. A nosztalgiázás is kifejezetten visszafogott, főleg a legutóbbi két Star Wars-filmhez képest. Ugyanakkor valahol mégis csak egy újabb Birodalom visszavág-ot kaptunk, csak éppen a történések sorrendjét egy kicsit megkavarták. Azért a hasonlóság nem annyira ordító, mint Abramsnél, de azért nem nehéz felsorolni a közös pontokat.

yes-the-last-jedi-is-good

Lényeges különbség azonban, hogy hiába a 150 perces játékidő, a filmben játszódó cselekmények mindössze kb. 2 nap eseményeit  dolgozzák fel, ezzel pedig kifejezetten egyedivé válik a kánonon belül. Itt is vannak persze utazások és a néző számára új bolygók, csak éppen sokkal visszafogottabb, minimalistább formában. Az új helyszínek egyébként kifejezetten ötletesek, mi több, ugyanez szinte elmondható mindenről, ami “új” Az utolsó jedikben: fegyverekről, űrhajókról és karakterekről.

A film hibái nem is az újdonságokban rejlenek, hanem magában a történetben, ami három főbb cselekményszálon fut: Rey ismerkedése Luke-al, a lázadók menekülése és egy titkos küldetés a lázadók részéről. Alapvetően mindegyik történetszál működik, de elég egy kicsit a színfalak mögé néznünk és rájövünk, hogy Rian Johnson (Looper- A jövő gyilkosa) filmje egy nagy alibi, nem más, mint a megágyazása a záróakkordnak, a kilencedik résznek. Igaz, már anno a Birodalom visszavág is igen erős cliffhangerekkel zárult, de cserébe megvolt a dráma: Luke elvesztette egyik karját (és kardját), majd megtudta, hogy ki az apja. Mindemellett Han Solót is lefagyasztották, a lázadókat pedig kiűzték a kis fagyos búvóhelyükről. Az utolsó jedikben azonban elmaradnak ezek a súlyos pillanatok, amelyeket pedig annak próbálnak beállítani, azok egyszerűen hazugok és hiteltelenek.

star-wars-the-last-jedi-trailer-things-you-missed-crait-1036746

Visszakerül ugyan az Erő miszticizmusa, csak éppen olyannyira, hogy már megfeledkeznek a “midikloriánokról” is. Nem mintha anno remek ötletnek bizonyult volna a bevezetésünk, de azért legyünk már következetesek! Abban viszont sajnos azok maradtak, hogy a Birodalom pardon az Első Rend hadseregét minden szinten inkompetensek alkotják, vagyis sokszor csak azért sikerül a lázadóknak túlélniük, mert a másik fél elszúr valamit. Apropó, itt nincsenek is igazi győzelmek, ha csak magát a túlélést nem tekinthetjük annak. Ezzel kapcsolatban azonban felmerül a kínos kérdés, hogy tényleg ők lennének az univerzum megmentői? Akik ráadásul csak alig pár százan vannak?

Aki pedig pusztán Az ébredő erőben feldobott kérdések válaszaira lennének kíváncsiak, azok valószínűleg csalódni fognak. Túl sok dolgot nem tudunk meg, amit meg igen, azzal se vagyunk nagyon kisegítve. Látványban meg hangulatban legalább továbbra is erős, és még a humorral is remekül egyensúlyoznak.

Mindent összevetve érdemes befizetni rá, de azért csodára senki se számítson. Nem váltja meg a szériát, ugyanakkor igazán szégyenkezni sem kell miatta.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 57 times, 1 visits today)