Újabb 10 zseniális monológ

Monologue-writing-workshop

Legutóbbi válogatásunkkor nem volt könnyű tízre lecsökkenteni az emlékezetes filmes monológok számát, ezért íme itt egy újabb adag!

 

10. A kém – Az “igazi kém”

A kém volt a 2015-ös év egyik legsikeresebb vígjátéka, melyet részben hazánkban forgattak és amely végre a filmben Budapest “önmaga” lehetett, nem mondjuk úgy, mint Moszkva. A film abszolút főszereplője Melissa McCarthy, a frissen kémmé avanzsált nőt, kit a Jason Statham által alakított veterán oktat ki a kémség mibenlétéről többször is. A történeteiről persze ordít, hogy kamu, de ettől lesznek olyan fullasztóan nevetségesek. Egy lelkes hazai youtuber összevágta ezeket egy videóba.

9. A diktátor (1940) – A filmvégi beszéd

Charlie Chaplin legfontosabb filmje, mely amellett, hogy ízig-vérig börleszk vígjáték, komoly mondanivalója is van a III. Birodalomról, a háborúról és a rasszizmusról.

8. Apokalipszis most! – A borzalomnak arca van

A Keresztapa-trilógia után Francis Ford Coppola leghíresebb műve a vietnami háborúról szóló Apokalipszis most!, melyben Martin Sheen karaktere keresi a dzsungelben megőrült Marlon Brando által megformált Kurtz ezredest. A film érdekessége, hogy Brando figurája csak a játékidő utolsó harmadában (inkább negyedében) tűnik fel, de cserébe elképesztő színészi teljesítményt kapunk. Sajnos a legismertebb monológ nem található a neten, melyben Brando a borzalom arcáról regél, cserébe viszont itt van egy hasonló kaliberű, improvizált beszéd a vérszomjról (00:32-től).

7. Good Will Hunting – A pszichológus kioktat

Matt Demon egy nárcisztikus zsenit alakít, azonban a meglepően drámai alakítást nyújtó Robin Williams által megformált pszichológusa alaposan helyre rakja. Az alakítás egy Oscar-díjat ért a színésznek. Lássuk az emlékezetes jelenetet Tordy Géza tolmácsolásában!

6. A remény rabjai – Cinikus beszéd a szabadságért

Az IMDb-n nem hiába örök ranglistás A remény rabjai, mely tele van olyan emlékezetes pillanatokkal, mint például Morgan Freeman fáradt, meggyötört beszéde akkor, amikor 40 év börtön után a szabadon bocsátása a tét. A színészt az alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Halljuk Papp János szavaival!

 

5. Blöff – A hulla hatékony eltűntetése

Hogy ne csak amerikai filmekről legyen szó, íme egy klasszikus angol humorú gengszterfilm abból az időből, amikor Guy Ritchie még tudott filmet rendezni. A film szinkronja kifejezetten pazar, a gengszterfőnököt Alan Fordot a sajnos azóta már elhunyt Kézdy György szinkronizálta. Óvakodjatok a disznótenyésztőktől!

4. Kill BIll 2 – Clark Kent az emberiség kritikája 

Quentin Tarantino zsenialitása főleg a dialógusokban rejlik, amire remek példa a Kill Bill második része, melyben kiderül, hogy miért Superman az egyetlen, igazi szuperhős. A B-filmes, azóta már elhunyt David Carradine itt nyújtotta élete legjobb alakítását, halljuk hát a monológot ismételten Papp János hangján!

3. Rekviem egy álomért – Anyu ezért lett drogfüggő

Darren Aronofsky egyik korai mesterműve, igazán súlyos darab a drogfüggőségről, mely kivesézi minden oldalát a témának. A drámában az anya egy fogyasztó drog rabjává válik, miután megtudja, hogy beválogatták a kedvenc tévéműsorába. Ebben a szívszorítóan fájdalmas és őszinte monológban mondja el, hogy miért is olyan fontos ez neki. Az alakításáért Ellen Burstynt Oscar-díjra jelölték, mely meglepő módon az egyetlen jelölése volt a filmnek.

2. Rocky Balboa – Az igazi motivációs beszéd

Sylvester Stallone 2006-ban próbálta feltámasztani egykori bunyós sikersorozatát, ám ez csak sokkal később, 2015-ben jött össze a Creeddel. A Rocky Balboa mindenesetre rendelkezik egy nagyon erős motivációs beszéddel, ami talán sokaknak adhat erőt. Főleg, ha azt Gáti Oszkár hangján hallhatják!

  1. A tábornok

A végén pedig jöjjön egy újabb motivációs beszéd egyenesen Patton tábornoktól (George C. Scott), ami kíméletlenül őszinte a háborúról, ugyanakkor jó okot ad a bevonulásra. A színész nem hiába kapott ezért az alakításért egy Oscar-díjat.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 319 times, 2 visits today)