Mit nézzünk Halloweenkor?

halloween2

Október 31-én, kedden lehet ismét a Halloweent ünnepelni (másnap ugye munkaszüneti nap), de aki a hidegnek ígérkező estét nem egy buliban képzeli el, annak remek filmes programokat tudunk kínálni. Stílszerűen horrorisztikusakat, félelmeteseket.

Moziajánló

Idén szerencsénk van, ugyanis kifejezetten erős lett ilyen téren a mozis felhozatal. Délután már lehet alapozni a családdal, gyermekekkel, hiszen két erős versenyző is akad a témában. Egyrészt még megleshető a Hotel Transylvaniára hajazó német animációs mese, a Szörnyen boldog család, másrészt pedig akad egy sokkal frissebb, a német-angol-dán-holland koprodukcióban készült A kis vámpír c. mese.

Este pedig jöhetnek a felnőtteknek szóló darabok. Van, ahol még el lehet csípni a 47 méter mélyen c. cápás horrort, ami bár nem újította meg a műfajt, de kritikát szerintem nem is lett borzasztó. Nem így a hét premierfilmje, a Fűrész – Újra játékban, mely sajnos igen csalódást keltőre sikeredett az előző hét rész színvonalához képest. Ezt tényleg csak saját felelősségre ajánljuk, hasonlóan Darren Aronofsky új filmjéhez, az anyám!-hoz, mely igencsak megosztotta a közönséget világszerte, nem véletlenül. Igen erős, de igényes és elgondolkodtató darab, meglehetősen kemény képsorokkal. Aki viszont biztosra szeretne menni, annak Stephen King bohócos horrorregényének adaptációját, az Az-t tudjuk ajánlani. Ugyan ez sem hibátlan, de abszolút illik a Halloween hangulatához (a filmről itt emlékeztünk meg).

it2017

A paranormális jelenségekkel operálni próbáló Egyenesen át sajnos kimeríti a teljesen felesleges remake fogalmát, ezt a filmet talán csak azoknak érdemes megnéznie, akiknek az életéből kimaradt az 1990-es eredeti verzió, ami amúgy pont Halloween idején játszódik. Ennél talán érdekesebb lehet a francia-belga pszichothriller, a Dupla szerető, melyben egy szerelmespár női tagja rájön, hogy a párja nem egészen az, akinek eddig mondta magát… mindenesetre valamiért kapott itthon egy 18-as karikát, amit fogjunk fel biztató jelnek. Az viszont biztos, hogy Jo Nesbo regényének adaptációját, a Hóembert jobb messziről kerülni, mert szinte minden kritika rendesen a földbe döngölte. Nem így a szintén hóban és fagyban játszódó Wind River – Gyilkos nyomon c. thrillert, melyet még Oscar-esélyesnek tartanak.

TV-ajánló

Ha ezek közül egyik se nyerte el tetszésünket, vagy csak nem szeretnénk a meleg otthonunkból kimozdulni, a televízióra mindig lehet számítani, főleg, hogy manapság már annyi filmes csatorna van, hogy megszámolni is nehéz.

Na jó, ez egy kicsit túlzás, mintha a hazai tévék többsége letett volna erről az egész ünnepről, de szerencsére akad egy-két csemege a műfaj rajongói számára.

addams

Az abszolút győztes a mezőnyben egyértelműen a Mozi+, akik már 18:55-től megalapozzák a hangulatot azzal, hogy egymás után leadják a fekete humorú Addams Family első két részét. Késő éjjel pedig, 01:00-kor az Élve eltemetve c. nem túl hosszú tinihorror miatt lehet érdemes visszakapcsolni. Akik pedig este is a horror humoros oldalával maradnának, azoknak a Comedy Centralra érdemes tekinteniük 22:00-kor, mert az új-zélandi Hétköznapi vámpírok c. áldoku horror-vígjátékot fogják vetíteni. Vele szemben párhuzamosan az AMC az Azonosságot “küldi harcba”, mely egy valóban izgalmas, véres thriller, meglepő fordulatokkal tarkítva. A film+ szerényen a Mutáns krónikákat adja 23:20-tól, mely egy steam-punk zombis film, de sajnos nem sikerült olyan jól, mint ahogyan azt sejthetnénk. 00:30-kor azonban a klasszikus horror rajongói is örülhetnek, mert a Film Mánia egy Stephen King-adaptációval, a Halálos árnyékkal fog kedveskedni.

Angolul tudóknak persze ott van az utolsó mentsvár, a már hazánkban is elérhető online streaming szolgáltató, a Netflix, ahol egyre több, saját gyártású filmet, köztük több horrort is lehet felfedezni. Mi ezek közül egyedül egy szintén egy King-adaptációt, a Gerald’s Game-t (magyarul Bilincsben címen jelent meg) emelnénk ki, melyet tényleg érdemes megnézni. Mindemellett sorozatokat is el lehet kezdeni darálni, főleg a Stranger Things legújabb évadát, mely pont most a hétvégén vált elérhetővé.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 74 times, 1 visits today)