TOP 10 filmes monológ

monologue-672x372

Nagyon sok jó film büszkélkedhet emlékezetes monológgal, mi azonban próbáltuk összegyűjteni a tíz legemlékezetesebbet – az eredmény természetesen meglehetősen szubjektív, mint ahogy majdnem minden ilyen lista. A klasszikus értelemben vett drámák adaptációt, azaz főképp a Shakespeare-műveket természetesen kihagytuk, hiszen azokkal nem lenne fair összehasonlítani a filmeseket.

 

10. A bárányok hallgatnak – Hannibal első találkozása Starlinggal aka. “törtető bugris”

Kezdjük rögtön egy rendhagyóval. Anthony Hopkinsnak mindössze 20 perc játékideje van a filmben, mégis sikerült megnyernie az Oscar-díjat, mint a legjobb férfi főszereplő. Többek között köszönhetően az ilyen zseniális és egyben kegyetlen dialógusoknak. Az alábbi szöveg hallatán bármelyikünk önérzete a padlón lenne.

A magyar változatban egy hazai legenda, Sinkó László tolmácsolta Hannibal szavait, sajnos azonban “csak” eredeti nyelven sikerült megtalálni az említett jelenetet.

9.  A cápa  – Quint története a USS Indianapolisról 

Spielberg klasszikusában egyértelműen a hivatásos cápavadász, Quint (Robert Shaw) a legizgalmasabb karakter, főleg miután megtudjuk, hogy hogyan élt túl egy hajószerencsétlenséget a második világháború alatt. Mosolya mögött meglátszik a bánat és a keserűség, igazi profi színészi munka, kinek tényleg elhisszük minden szavát.

 

8. A rettenthetetlen – Beszéd a skót hadseregnek

Igazából rengeteg fantasztikus csatalelkesítő filmes monológ létezik, álljon ez most itt mindegyiknek a tiszteletére. A választás pedig azért erre esett, mert Mel Gibson hallatán valóban kedve lenne az embernek fegyvert fogni az angolok ellen. Arról nem is beszélve, hogy a többivel ellentétben ennek a felütése még humoros is.

Hallgassuk is meg Dörner György előadásában!

 

7. Tortúra – Visszaemlékezés a mozis sorozatra

Ismét egy emlékezetes negatív főszereplő, ismét egy könyvadaptáció és ismét egy Oscar-díjat érdemlő alakítás, ám ezúttal a női főszereplőjét! Kathy Bates végig zseniálisan formálta meg a rajongót, kinek az életbe belecsöppent imádott írója. Ebben a jelenetben pedig megtudtuk, hogy miért is fontos figyelnie az alkotóknak műveik kontinuitására. (Eme mesterművet igazán megnézhetné néhány mostani sorozatgyáros…)

6. Hálózat – “Iszonyúan dühös vagyok”

Egy film, aminek a mondanivalója sajnos a mai napig aktuális. Több monológot is ki lehetett volna emelni, de ez egyértelműen a csúcspont. Szintén egy Oscart érő alakítás, melyet Peter Finch sajnos már nem tudott személyesen átvenni.

Magyar hangja Bács Ferenc, ki szintén remek munkát végzett.

 

5. Veszedelmes viszonyok – Figyelni és tanulni

A Veszedelmes viszonyok szereposztása már önmagában is valami elképesztő, de mind közül kiemelkedik Glenn Close, aki abszolút meggyőzően hozza a lelkiismeretlen asszonyt, ki pusztán szórakozásból és kicsinyes bosszúból tör össze emberi szíveket. A film csúcspontja, amikor egy monológban megismerhetjük a grófnő múltját.

 

4. Az utolsó éjjel – “Dögöljenek meg!”

A nagy betűs Monológ, amit mindenki ismer, de ennek ellenére sokan azt se tudják, hogy milyen filmről van szó. A szöveg egy elkeseredett férfié (Edward Norton), aki hamarosan börtönbe vonul. Ennek megfelelően a mondanivalója abszolút nem polkorrekt és sztereotipizál, de talán ezért is olyan szórakoztató.

Mi több, Alföldi Róbert előadásában van egy kis plusz, “magyaros” szájíze is! (Azt azért tegyük hozzá, hogy eredetileg végig “fuck”van a szövegben, szóval ez egy sokkal szofisztikáltabb megoldás.)

3. Egy becsületbeli ügy – A beismerő vallomás

Jack Nicholson ugyan erősen mellékszereplő ebben a politikai krimiben, de filmvégi katonai beszédével lesöpör mindenkit a pályáról.

Sinkó Lászlót ezúttal meg tudjuk hallgatni!

2. Szárnyas fejvadász – Könnyek az esőben

A folytatás fényében igencsak aktuális, melyben sajnos egy, akár csak hasonló falsúlyú monológ sem található, így hát marad a nosztalgia. A szöveg ugyan meglehetősen rövid, a felét nem is nagyon értjük, de annál hatásosabb. Rutger Hauer legjobb alakítása.

  1. Ponyvaregény – Ezékiel 25.17

A bibliai idézet, mely egyébként nem is a Bibliából van, csak nagyon hasonlít rá. De ha még igazi is lenne, Samuel L. Jackson szájából hallani teljesen más élmény, mint a szószékről. Mindenki ismeri, mindenki imádja – nem véletlenül.

Természetesen eredeti nyelven is elképesztő a hatása, de legtöbbünk talán Gáti Oszkár hangjával szerette meg.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 621 times, 4 visits today)