10 fontos film a ma 70 évessé vált Arnold Schwarzenegger életművéből

arnold

Az “Osztrák Tölgy” ma töltötte be 70. életévét, kinek életútja egy igazi tündérmese, melynek főszereplője egy szegény falusi srác, kinek nagy álmai és még nagyobb akaratereje a csillagok közé emelte. Schwarzenegger testépítőként kezdte karrierjét, és már fiatalon sorra nyerte a nemzetközi versenyeket, majd belekóstolt színészetbe, amitől világsztár lett, majd két cikluson át Kalifornia kormányzója. Sokak példaképe azonban idős korára sem pihen, a mai napig aktív életet él és továbbra is filmeket forgat. Lássuk is életének legfontosabb filmes állomásait!

  1. Herkules New Yorkban (1970)

Schwarzeneggert kezdetben még sokkal jobban érdekelte a testépítés, mint  a színészet, amit igazából csak a pénzért csinált. Ennek megfelelően azt sem bánta, hogy első szerepe kedvéért még “Arnold Strong” művésznéven szerepelt a stáblistán, mivel a készítők ezt a nevet jobban “emészthetőnek” találták az amerikai közönség számára. A film egyébként egy könnyed vígjáték, melyben hősünk a görög félistent alakítja, akit apja a Földre száműz, így az sem csoda, hogy rengeteg az erőfitogtatással kapcsolatos geg kapott helyet a műben.

2. Maradj éhen! (1976)

Hat évvel később Arnie-t még mindig csak a testépítés vonzotta, szerencsére azonban ebben az Oscar-díjas Jeff Bridges nevével fémjelzett “body bulider drámában” végre kvázi önmagát alakíthatta. Nem is akárhogy! Az alakításáért ugyanis Golden Globe-ot kapott, mint az év legfigyelemreméltóbb tehetsége. Szomorú, de szegény azóta se jutott rangosabb díj közelébe se. Lehet, ha Arnold már ekkor a színészetre kezd koncentrálni, akkor teljesen más irányt is vehetett volna karrierje, de akkor félő, hogy szegényebbek lennénk olyan klasszikusokkal, mint a…

3. Conan, a barbár (1982)

Ismeretség tekintetében ez a film volt a fordulópont Arnold számára, köszönhetően a fantasy kiemelkedő sikerének. Mindemellett a Tölgy itt tette le a voksát végleg a színészet mellett, és fogta vissza magát edzéskor. Erre azért is volt szükség, mert a bicepszei ekkora már olyan nagyok voltak, hogy nem tudta tőlük rendesen forgatni a kardját. A film folytatása, a Conan, a pusztító azonban már sokkal gyengébben muzsikált (érthető, elnézve a végeredményt), szerencsére azonban érkezett hozzá egy ígéretes ajánlat, ez volt a…

4. Terminátor (1984)

Érdekesség, de a szintén újoncnak számító rendező, James Cameron eredetileg a főszerepet, azaz az időutazó Kyle Reese figuráját ajánlotta fel Schwarzeneggernek, ő azonban ragaszkodott a Terminátor megformálásához, mivel azt sokkal érdekesebbnek találta. A döntést könnyítette, hogy a gyilkos kiborg szerepét Sylvester Stallone és Mel Gibson is visszautasította. A többi pedig már történelem. Ez volt egyébként azon kevés szerepek egyike, melyben Arnold alakíthatta a rosszfiút.

5. Kommandó (1985)

A Terminátort követően Arnie-hoz özönlöttek a jobbnál jobb ajánlatok, melynek első állomása a Kommandó volt, melyben egy egyszemélyes, bosszúszomjas hadsereget alakított. Innentől számíthatjuk a “beskatulyázódási” folyamatot, melynek köszönhetően Arnold volt az izomkolosszus akciósztár, aki egymaga elintéz bárkit – mindenkit.

6. Ikrek és a Vörös zsaru (1988)

Jó, itt egy kicsit csalunk, de tény, hogy 1988 volt az az év, amikor Arnold megmutatta a nagyvilágnak, hogy tud jó vígjátékokban is szerepli (az 1979-es Kaktusz Jack megvan?), persze szigorúan akciódús körítéssel. Mindkét filmben további közös pont, hogy partnerként egy tőle teljesen eltérő karakterű színészt kapott, hiszen James Belushit vagy Danny DeVitót sem a testalkatuk miatt szeretjük. Utóbbival később megpróbálták megismételni a bravúrt, de a terhes férfi történettel operáló Junior közel sem lett olyan sikeres, mint az Ikrek.


7. Az utolsó akcióhős (1993)

1991-ben bemutatásra került a világsikert felmutató Terminátor második része, ami csak tovább fokozta Arnold népszerűségét. A listán azonban inkább van helye Az utolsó akcióhősnek, mivel egyrészt eme alkotással Schwarzi megmutatta, hogy képes az öniróniára, továbbá ez volt az első komolyabb anyagi bukása, ami fölött a mai napig értetlenül állunk, hiszen ez egy igazi klasszikus. Mindenesetre innentől kezdve Arnold neve nem volt garancia a sikerre, elég csak a Hull a pelyhesre gondolni vagy a…

 

8. Batman és Robin (1997)

Arnold Schwarzenegger képregény-adaptációban! Ez a mondat úgy kb. tíz évvel később sokkal ütősebben hangzott volna, főleg, hogy már itt sem elsősorban a testi erejére kellett hagyatkoznia Mr. Jégcsapként. Mi több, Arnie-t itt láthattuk egyedül kopaszon, ami sajnos maszkmesteri trükk volt, mert a színész nem volt hajlandó megválnia sörényétől, ezért inkább naponta négy órát szenvedett a sminkeseknél. A film mindenesetre hatalmas kritikai és anyagi bukás lett, továbbá évekig elvette a stúdiók kedvét a képregények adaptálásától.

9. Terminátor 3 – A gépek lázadása (2003)

Maga a film sajnos nem hagyott túl mély nyomot, pedig Arnie harmadszorra is eljátszhatta ikonikus kiborg szerepét. A listán azonban mégis itt a helye, mivel ez volt az utolsó nagyobb filmszerepe, mielőtt elindítja a politikai karrierjét. A gépek lázadásában egyébként a már szemmel láthatóan öregedő Arnold volt a legjobb momentum, sajnos nagyon sok minden nem volt működőképes. Kár érte.

10. Maggie  (2015)

Miután végzett a kormányzói teendőivel Arnold visszatért a vászonra. Kezdetben megpróbálkozott a gyökereivel, de az új akciófilmjei (Erőnek erejével, Szupercella, Szabotázs és persze az Expendables-filmek) már nem tudták bevonzani az embereket a mozikba. Szerencsére idővel Arnold is ráeszmélt, hogy ő bizony már öreg az ilyesmihez és elkezdte keresni a drámaibb szerepeket. A Maggie pedig pontosan ilyen, egy nyomasztó dráma, amelyben hősünknek végig kell néznie, hogy nem csak az ismerősei, de a saját lánya is szép lassan zombivá alakul. Ezen az érzelmi vonalon maradt az idén bemutatott Utóhatás c. műve is. Ennek ellenére a következő projektjei maradnak az akció, a vígjáték és a thriller háromszögben. Mindenesetre mi örülünk minden új filmjének, mert őt aztán tényleg mindig öröm látni!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 200 times, 1 visits today)