Churchill megcélozza az Oscar-díjat

Darkest Hour

XX. századi brit történelmi alakokról készült Oscar-díjas drámákkal már lassan tele a padlás: A király beszéde, A királynő és A Vaslady után jön A legsötétebb óra (Darkest Hour), mely ezúttal az Egyesült Királyság egykori miniszterelnökét, Winston Churchillt helyezi középpontban. A film dramaturgiája azonban nem teljesen lesz életrajzi, mivel elsősorban arra a folyamatra fókuszál, amikor Churchillnek döntenie kellett a II. világháború idején arról, hogy a Harmadik Birodalom egyetlen megmaradt ellenségeként béketárgyalásokba kezdjen vagy tovább harcoljon. Spoiler: utóbbi mellett döntött.

A főszerepet a mindig kiváló, Oscar-díjra jelölt Gary Oldman alakítja, meglepően jól sikerül sminkben. Két jelölést máris megtippelnénk a jövő évi Oscar-gálára. A többi színész közül a Churchill feleségét alakító, szintén Oscar-díjra jelölt Kristin Scott Thomast (Az angol beteg, Largo Winch – Az örökös).

A forgatókönyvet a Mindenség elméletével nagyot futó Anthony McCarten írta meg még 2015-ben, amiből a rutinos Joe Wright készíthetett filmet. Wright már nem először rendez kosztümös drámát: Vágy és vezeklés, Büszkeség és balítélet vagy az Anna Karenina. Talán jobb is így, mert amikor legutóbb feszegetni próbálta a határait, akkor abból a Pán nevű szörnyszülött lett.

Amerikában a díjak miatt már novemberben bemutatják, itthon január 18-án kerül sor a premierre.

Szinkronos előzetes:

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 41 times, 1 visits today)