Közel 20 év kellett hozzá, de végre elkészülni látszik az elátkozott film

Terry-Gilliam-01-thumbnail

Terry Gilliam bár az abszurd humor zászlóshajójának, a Monty Pythonnak a tagjaként vált ismerté, de mindemellett egy tehetséges rendező is, akinek olyan kultikus filmeket lehet köszönni, mint a 12 majom, a Brazil vagy a Félelem és reszketés Las Vegasban. A rendezőnek azonban régi vágya volt Cervantes klasszikusát, a Don Quijotét vászonra vinni, persze a saját fantáziájával megspékelve. A projekt a The Man Who Killed Don Quixote címre hallgatott, aminek az előkészületeit már 1998-ban (!) megkezdték, de valami tényező mindig közbejött, ami megnehezítette a forgatást, így nem egyszer kellett a projektet szüneteltetni, hiszen csak nyelte a pénzt. És hogy mik történtek a 19 év alatt? Néhány emlékezetes történés:

  • A forgatás helyszínén folyamatosan dübörögtek a NATO harci repülőgépei…
  • …amely később mocsárrá is változott, köszönhetően egy soha nem látott özönvíznek. “Természetesen” a felszerelések nagy része is megrongálódott.
  • A főszerepet alakító Jean Rochefortnak olyan komoly gerincsérülése lett, hogy képtelen volt folytatni a munkát.
  • Mindeközben az eredeti szereposztásban szereplő  John Hurt is elhalálozott.

Ezt a pechszériát már 2002-ben sikerült megörökíteni a Lost in La Mancha című dokumentumfilmben.

Gilliam ugyan már tavaly bejelentette, hogy újra megpróbálkozik a film rögzítésével, és a stúdió nagy örömére igyekezett költséghatékony is lenni, ami 17 millió eurót jelentett. Mondani se kell, hogy az eredeti szereplőgárdából szinte senki se maradt meg, és még a forgatókönyvet is átírta, amely egy időutazós történet lesz a 16. és a 21. század között. A főbb szerepekben Adam Driver (az új Star Wars főgonosz), Jonathan Pryce (Brazil, a Trónok harca főverebe), Stellan Skarsgard (a Marvel-filmek fizikus professzora) és Olga Kurylenko kapta, aki szinte vonzza a kétes megítélésű filmeket (Hitman, A Quantum csendje, Max Payne).

A lényeg, hogy a rendező ma tájékoztatta a nagy érdeműt, hogy befejeződtek a forgatások Spanyolországban és Portugáliban, így már csak az utómunka van hátra. Az viszont el fog egy darabig tartani, mert csak jövőre lesz látható a produkció.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 77 times, 1 visits today)