Néhány film, ami jobban sikerült, mint az alapjául szolgáló könyv

book-to-film-584

Sokszor elhangzik – jogosan – a könyvadaptációk kapcsán, hogy nem elég hűek az alapműhöz, mivel a könnyebb befogadhatóság kedvéért sok mindent leegyszerűsítenek, átírnak vagy konkrét karaktereket hagynak ki. Arról viszont már ritkábban esik szó, amikor a film készítői valami sokkal jobbat hoznak létre, mint amit a könyv elmesél. Ezekből szedtünk össze párat, a lehetőségeinkhez mérten.

5. Harcosok klubja / Fight Club

A könyvet írta: Chuck Palahniuk (1996)

A filmet rendezte: David Fincher (1999)

Fight Club

Félreértés ne essék, Palahniuk írása egyáltalán nem rossz, de Fincher valódi aranyat készített belőle. Ugyanakkor tény, hogy a könyv szövege kissé elvont, a cselekményvezetés is akadozó, és bár a film hangulata is ilyesmi, de ehhez párosul egy egyedi képi világ és minimum három tehetséges színész. Az apokaliptikus befejezésről nem is beszélve, ami benne sincs a könyvben. Fincher látomásának hiába van egyfajta kultstátusza a mai napig, csupán egy Oscar-jelölésig vitte.

4. Bárányok hallgatnak / The Silence of the Lambs

A könyvet írta: Thomas Harris (1988)

A filmet rendezte: Jonathan Demme (1991)

the-silence-of-the-lambs-horror-movies-77528_1024_768

Hasonló a helyzet, mint a Harcosok klubja esetében, vagyis magát a könyvet egyszer ugyan el lehet olvasni, de nem véletlenül kapott a filmváltozat 5 Oscar-díjat, ami többek között betudható a zseniális színészgárdának is. Arról nem is beszélve, hogy maga a regény tényleg végtelenül steril, leíró és Starling karaktere abszolút nem szimpatikus benne. Érdekesség azonban, hogy a könyvben Hannibalnak 6 ujja van! Egyébként azért is volt időszerű megemlékeznünk a filmről, mivel a rendezője, Jonathan Demme a héten hunyt el.

3. Mechanikus narancs (könyvben Gépnarancs) / A Clockwork Orange 

A könyvet írta: Anthony Burgess (1962)

A filmet rendezte: Stanley Kubrick (1971)

clock

Ha valaki végignézi Kubrick filmográfiáját, szinte csak valamilyen adaptációt talál, amelyekben azonban a rendező mindig meglátta a saját vízióját. Ezek közül a Mechanikus narancs már csak azért is kiemelkedik, mert Burgess könyve szó szerint olvashatatlan, mivel az író képes volt a szöveget abban a kevert szlengnyelvben megírni, amit a főszereplő Alex használ. Az már csak a hab a tortán, hogy Kubrick gonoszul kihagyta az utolsó fejezetet, így egy teljesen más, cinikus befejezést kapott a film. A fáma szerint Burgess őrjöngött, amikor a végeredményt meglátta, és bár Nagy-Britanniában betiltásra került vagy 30 évre, mégis kapott 4 Oscar-jelölést.

2. Logan futása / Logan’s Run

A könyvet írta:  George Clayton Johnson és William F. Nolan (1967)

A filmet rendezte: Michael Anderson (1976)

logans-run-headerr

Nincs mit szépíteni, a könyv egy fércmű: a cselekményvezetés kapkodós, az alapszituáció elképzelés nevetséges és az egyik főszereplőről kiderül, hogy nem is az, aki, ami annyira kínosan hat, hogy arra nincsenek szavak. Az írópáros a világháború utáni baby boomra azt hitte, hogy onnantól kezdve az lesz a trend, hogy több fiatal lesz a Földön, mint öreg, és az övék lesz a hatalom. Ma már tudjuk, hogy ez pont fordítva alakult. A film szerencsére azonban csak néhány alapelemet vett át, így a végeredmény is élvezhető, ami még két Oscar-jelölést is bezsebelt. Mi több, az újjászületésben való hit és a tömeges öngyilkosság ábrázolása sokat dobott a történeten.

  1. Az ember gyermeke / Children of Men 

A könyvet írta:  P. D. James (1992)

A filmet rendezte: Alfonso Cuarón (2006)

children of men

Cuarón pusztán annyit csinált, hogy fogta azt az alapszituációt, hogy a nem túl távoli jövőben nem születik több gyerek, ám hirtelen felbukkan egy terhes nő, majd fogta a többi felesleges marhaságot és csinált egy sokkal jobb filmet. P. D. James képzelete sajnos nem volt valami merész, könyvében meglehetősen naiv volt, amikor azt írta, hogy a társadalmak nem omlanak össze, amikor nem születik több gyermek, pedig ez lenne az életszerűbb. Ettől függetlenül műve nem olvashatatlan, de ha már láttuk a filmet, akkor kifejezetten csalódni fogunk benne. Itt is összejött 3 Oscar-jelölés.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 128 times, 1 visits today)