Emlékezetes környezetvédelmi filmek

panda

A Föld napját mi másképp is ünnepelhetnénk meg, mint egy jó kis toplistával? A válogatás természetesen szubjektív és mint az látható lesz, nem feltétlenül a legjobbak kerültek bele.

 

5. Lángoló jég (On Deadly Ground) – 1994

Steven Seagal a maga nemében zseniális Úszó erőddel betört az A-listás sztárok közé, amin felbuzdulva rögtön meg akarta váltani a világot. Majdhogynem szó szerint, mivel képes 50 millió (!) dollárt összekalapozni egy olyan akciófilmért, amiben fegyverekkel veszi fel a harcot a gonosz olajvállalatok ellen, akik tönkreteszik a helyi őslakosok életét. Mi több, Seagal még a rendezést is elvállalta! Ahogy azt sejteni lehet, a film hatalmas bukás lett, Seagal karrierje pedig elkezdett lefelé buckázni.

On Deadly Ground : Cinema Quad Poster

4. Az erdő harcosa (Forest Warrior) – 1996

Egy másik legenda, Chuck Norris karrierje is hasonlóképpen ívelt lefele, csak az az apró különbség Az erdő harcosa és a Lángoló jég között, hogy ezt egy percig nem gondolták komolyan. Norris itt egy varázserővel bíró hegyi remetét alakít, akit egy csapat iskolás felkeres, hogy segítsen megvédeni az erdőt a tőkésektől, kik számára útban vannak a szép nagy tölgyek. A filmről mindent elmond az alábbi emlékezetes jelenet:

3. Erin Brockovich, zűrös természet (Erin Brockovich) – 2000

Most evezzünk egy kicsit komolyabb vizekre. Az Erin Brockovich ugyanis egy olyan film, aminek mindkét történetszála kőkemény dráma: míg a címszereplő hölgy a vízszennyezés tényét próbálja elismertetni az azért felelős céggel, addig a meglehetősen zűrös magánéletében is próbál boldogulni. Mindez ráadásul megtörtént a valóságban is, Julia Roberts pedig Oscar-díjat kapott a filmben nyújtott alakításáért.

erin

2. Holnapután (The Day After Tomorrow) – 2004

Noha manapság 100 klímakutatóból 99 már elismeri a globális felmelegedés tényét, 13 évvel ezelőtt ez a kérdéskör még nem volt ennyire fekete-fehér. Ha a valóságban egy újabb jégkorszak nem is ilyen hirtelen következne be, legalább sikerült a problémára felhívni a figyelmet. Mindemellett egy látványos, szórakoztató műről van szó, amit egyszer azért tényleg érdemes megnézni.

  1. Wall-E – 2008

A legeredetibb környezetvédelmi film a világon, már csak azért is, mert elsősorban a gyermekekhez szól. A Pixar Oscar-díjas animációs meséjében egy magányos takarító robot végzi a munkáját a szemétdombbá vált Földön, míg az emberiség utolsó – elhízott – tagjai egy luxusűrhajón keringenek a semmiben. Tűpontos szatíra arról, hogy mi vár a jövő nemzedékeire, ha többé nem törődünk sem a környezetünkkel, sem a saját testünkkel.

walle

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 101 times, 1 visits today)