„Indiános” filmek, amelyeket érdemes megnézni

Ezt az öt indiános filmet mindenkinek érdemes lehet megnézni, aki érdeklődik az észak-amerikai őslakosok kultúrája iránt, vagy csak szívesen néz „indiános” filmeket.

Az alábbi válogatás ugyan részben szubjektív megközelítés alapján készült, de fontos tényező volt többek között az, hogy mennyire élvezhetőek az egyes filmek, vagy hogy mennyire hűen mutatják be az észak-amerikai őslakosok kultúráját.

Utóbbira azért lehet szükség, mert egészen sok az olyan film, ami vagy túl ellenséges, vagy pedig túl „romantizáló” az indiánok tekintetében. Emellett azért fontos megjegyezni, hogy Észak-Amerikában számtalan őslakos törzs élt és él, teljesen eltérő kultúrával, társadalommal és nyelvvel, így nyilván ezek a filmek korántsem adnak teljes képet a témában – inkább arra jók, hogy bevezessenek minket ezeknek az embereknek, Észak-Amerika „eredeti” lakóinak a világába.

  1. Füstjelek (1998)

A Füstjelek tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy a jelenleg uralkodó hangulatot, állapotokat kicsit megismerjük – a filmben feltűnik a sajnálatos módon a való életben is, és továbbra is óriási problémát jelentő alkoholizmus is, amely témának a rendező, Chris Eyre később egy másik érdekes, ám a Füstjeleknél talán valamivel „gyengébb színvonalú” filmet (Skins) is szentelt. A film a gyakran lehangoló és tragikus történések és utalások ellenére is remek humorral vezeti végig a nézőket nem csak a főhős a megbocsátásig vezető útján, hanem a múlt és jelen viszontagságain is. A film érdekessége továbbá, hogy ez az első olyan játékfilm, amelynek rendezője, producere, illetve a főbb szerepeket játszó színészek egyaránt őslakosok voltak.

 

  1. Wounded Knee-nél temessétek el a szívem (2007)

A téma iránt nem érdeklődő nézők számára talán kissé „unalmas” film Dee Brown mára már klasszikusnak számító könyve alapján készült. Noha nem mindenhol hű a könyvhöz (és ezt a filmes feldolgozások esetében egyébként sem várhatjuk el), mégis alaposan bemutatja azt, hogy hogyan történt az amerikai indiánok lényegében szisztematikus kiirtása. A film nem csak lehangoló, de egyben kiábrándító is lehet, hiszen a vadnyugati filmek méltóságteljes és szabad „indiánjait” látjuk, amint patkányokat kényszerülnek enni, de emellett felelevenedik például a hírhedt Wounded Knee-i mészárlás is.

 

 

  1. Farkasokkal táncoló (1990)

Ez alighanem sokak kedvenc indiános filmje. Bár nem rugaszkodik el érdemi módon az indiánokat „romantizáló” narratívától, mégis egy élvezhető, emlékezetes film, amelyből nem csak a természet iránti tisztelet szükségességéről, de egyben a más, akár ismeretlen kultúrák közötti kapcsolatteremtés fontosságáról is tanulhatunk. Emellett persze Kevin Costner egyik legfontosabb művéről van szó, amely nem csak az Oscar-díjak, de a bevételek tekintetében is kiemelkedő volt a filmjei közül.

 

  1. Az utolsó mohikán (1992)

Az utolsó mohikán nem a legalkalmasabb film arra, hogy alaposan és pontosan megismerjük belőle az amerikai őslakosok kultúráját, viszont az izgalmas cselekmény mellett mindenképpen említésre méltó a közismert, népszerű és nagyszerű filmzene is, amely kíséri.

 

  1. Dance Me Outside (1994)

Talán nem a filmművészet legemlékezetesebb alkotása, viszont a filmet néhány remek poénnal tették emlékezetessé – emellett pedig a szereplők viszonylag jól körvonalazzák mindazt a kihívást, amellyel egy hasonló körülmények közül származó fiatalnak szembe kell néznie. A film története akkor kezd kissé „felpörögni”, amikor egy fiatal nőt a rezervátumban megölnek. A lányt egy fehér férfi öli meg, és nagyon enyhe büntetéssel megússza a tettét. Ekkor fogalmazódik meg a rezervátum lakóiban, hogy ha a „fehér emberek törvénye” őket nem védi meg, másként szolgáltatnak igazságot. A film végére kiderül, hogy a vágyott bosszú bölcs dolog volt-e, és hogy ez jelenthet-e elégtételt a lány haláláért.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 5,405 times, 1 visits today)