Leonardo DiCaprio megdöbbentő filmet készített a klímaváltozásról

A film nem csak nagyon fontos kérdést jár körül, de ráadásul ingyenesen megtekinthető – már akár magyar nyelven is!

A klímaváltozás egy igazán megosztó téma, továbbra is akadnak, akik szerint valójában csak egy „kitalált problémáról” van szó.

Az Özönvíz előtt (Before the Flood) című dokumentumfilmben is hallhatunk kritikus hangokat, és akár egészen szélsőséges véleményeket is, viszont DiCaprio és a stáb igyekezett alaposan körüljárni a témát, és eloszlatni a tévhiteket.

Ehhez DiCaprio több szakértő véleményét is kikérte, majd arra próbált aktivisták és helyi vezetők bevonásával választ találni, hogy vajon hogyan mentheti meg a társadalom a Földet. A filmben többek között Barack Obama amerikai elnök, Bill Clinton egykori amerikai elnök, Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár és Ferenc pápa is elmondja véleményét a klímaváltozással kapcsolatban.

A szakértői, vezetői és civil vélemények mellett felelevenedik a nézők szeme előtt a bolygó számos, ikonikus helyszíne is, amelyeket azonban az itt élő állatokkal, növényekkel és akár őslakos emberekkel együtt a pusztulás veszélye fenyeget – így például az Északi-Sarkon, Indonéziában és pusztuló korallzátonyoknál is forgattak.

A filmben utalnak Hieronymus Bosch híres festményére, A gyönyörök kertjére is, amelynek második táblája ihlethette a film címét is, hiszen maga Bosch az „Özönvíz előtt” névvel írta ezt körül.

DiCaprio egyébként korábban Az utolsó óra című dokumentumfilm alkalmával is bemutatta lényegében ugyanezt a kérdéskört, ahogyan ENSZ-nagykövetként is vissza-visszatérő témája a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás.

Mindenképpen érdemes megemlíteni a filmet rendező Oscar-díjas dokumentumfilmes, Fisher Stevens közreműködését is, de Brett Ratner, Martin Scorsese és James Packer is minden bizonnyal hozzájárultak a film színvonalának növeléséhez.

Hogy minél többekhez eljusson a film, a National Geographic ingyenesen elérhetővé tette azt az eredeti, angol nyelven, valamint már magyarul is. A filmet október elején, a Fehér Házban megrendezett South by South Lawn fesztiválon mutatták be először.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 357 times, 1 visits today)