Hamar belopta magát a japán nézők szívébe Makoto Shinkai „romantikus fantasy” filmje

Makoto Shinkai új animéje hamar belopta magát a japán nézőközönség szívébe, ami azért nem is csoda…

A Kimi no na wa (angolul: „Your name”, vagyis „A neved”) című film sok tekintetben egészen egyedülálló – így aztán a műfaj meghatározása sem egyszerű feladvány… Nevezhetnénk romantikus, de akár fantasy, vagy lélektani drámának is, és mindeközben a japán irodalom klasszikusaira is reflektál.

Eléggé úgy tűnik, hogy Makoto Shinkai, kedveli a romantikus jellegű történeteket, hiszen többek között A szavak kertje című romantikus dráma kapcsán ismerhettük meg a nevét, de persze azért az anime-rajongók körében akár más művei is ismerősek lehetnek. Így a Hoshi o Ou Kodomo (angolul „Children Who Chase Lost Voices-ként” fordítva) is, amely azon felül, hogy az alkotótól megszokott módon a képi világát tekintve bámulatos szépséggel mutatja be a történetet, meglehetősen eleven és fordulatos is egyben. Persze, a románc ebből sem hiányzik.

Rátérve azonban a Your Name című, Japánban hatalmas sikert aratott filmre, elsőként érdemes lehet összegezni, hogy mégis, miről szól. A történet szemlélőjeként alapvetően két fiatal különleges kalandjait követhetjük végig – egyikük egy Mitsuha Miyamizu nevű lány, aki egy apró, vidéki faluban él, noha a nagyvárosi élet vonzza, míg a másik főhős egy Tokióban élő fiú, Taki Tachibana. Éjjel aztán álmukban egymás életét kezdik élni, majd fejükbe veszik, hogy felkutatják egymást. Ez természetesen egyáltalán nem megy zökkenőmentesen…

A filmet augusztusban mutatták be, de még október első napja előtt több mint 8 millió ember látta, ezzel pedig ebben az évben Japánban ez hozta a legtöbb pénzt a konyhára az összes mozifilm közül. Sőt, a top 10-ben is benne van, hiszen minden időket tekintve is a Japánban a kilencedik legtöbb pénzt hozó film között szerepel – több mint 10 milliárd yennel, vagyis átszámítva 26 milliárd forinttal.

A film sikeréhez alighanem hozzájárult, hogy két olyan szereplő történetét mesélik el, akikkel könnyű azonosulni. A két középiskolás diák nagyrészt hétköznapi élményeket él át, ám teszik mindezt egy álomszerű világban – s végül egyik meghatározó élményük a történet során éppen a kibontakozó szerelem lesz. Emellett a történet egy pontján az ő kezükben van egy város sorsa is, ami némi lendületet kölcsönöz a filmnek, és kimozdítja azt a romantikus-lélektani dráma kereteiből. Az érdekes történet mellett már csak azért is lehet érdemes időt szánni a film megtekintésére, mert a látványban sem fogunk csalódni.

Japánban augusztusban jelent meg az anime, de feltehetőleg a jövőben összesen mintegy 80 másik országban is bemutatják majd – ez olyan mértékű „hódítás”, amelyet Hayao Miyazaki mellett más anime-készítő nem igazán ért még el. Az Egyesült Királyságba várhatóan még novemberben megérkezik a film, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy Magyarországon is látható lesz-e az elkövetkező hónapokban.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 359 times, 1 visits today)