Tommy Lee Jones legemlékezetesebb alakításai

tommy-lee-jones

A legendás színész nemrég töltötte be a 70-et, ehhez képest meglepően későn vált közismert színésszé. Igaz, azóta jócskán behozta a lemaradást. Bár igazi karakterszínész, aki elsősorban makacs, morózus, keménykötésű férfit alakít – még hozzá remekül -, de azért akadtak olyan szerepei, amikor ki tudott lépni a komfortzónájából.

A listában nincs semmilyen érték szerinti sorrend.

  1. A szökevény (1993)

A rendőrbíró szerep, ami meghozta karrierjének a felívelését. Meg az Oscar-díjat. Ugyan ki ne emlékezne például az ominózus csatorna-jelenetre?

2. Ég és föld (1993)

Oliver Stone nem először dolgozott együtt a színésszel, ám a JFK után egy hangsúlyozottan főszerepet kapott. A film a vietnami háború idején játszódik, és Jones ugyan itt is egy fegyvereset, ezúttal egy katonát alakít, de ezúttal megmutatja, hogy mennyire hitelesen tudja ábrázolni a szerelmes férfit. Eleve fura mosolyogni látni. (A színész aztán az egész karaktert átmentette az egy évvel későbbi Kék égbe.)

3. Úszó erőd (1992)

Steven Seagal talán legjobb filmje, amit egyébként még két Oscar-díjra (!) is jelöltek. Ugyan a többség Erika Eleniak legendás tortás táncára emlékszik, de legalább ilyen karizmatikus volt Jones is, aki tőle ma már szokatlan lazasággal hozta a szuperügynökből vált anarchista terroristát. Egy igazi rock n roll ördög, aki legalább olyan kiszámíthatatlanul viselkedik, mint a Batman-képregények Jokere.

4. Született gyilkosok (1994)

Még mindig Oliver Stone. Jones itt már lényegesen kisebb szerepet kapott, de annál hálásabbat: egy igazi szemét börtönigazgatóét. Különösen emlékezetessé tette alakítását az a “piciny” stricis bajusz. Ráadásul halála direkt röhejesre sikeredett!

5. Mindörökké Batman (1995)

Sokan az egyik legrosszabb alakításának mondják Kétarc szerepében, de tény, hogy bármennyire is vette ripacsra a figurát, mindenki megjegyezte magának. Mindenesetre bemutatkozása a filmben zseniális, ahogy például a “Mészárlás a kupola alatt” c. előadása is.

6. Men in Black-trilógia

1997-ben Jones menővé vált a fiatalok körében is “K” szerepében, és talán a legtöbben a mai napig innen ismerik. A színész ugyan hozta jól bevált figuráját, de Will Smith mellett remekül kidomborodott annak statikussága és ettől lett igazán vicces.

7. Űrcowboyok (2000)

A film, ami talán először mutatott rá, hogy Jones bizony nem mai gyerek. Hasonló korú társaival egy könnyed, szellemes filmben mutatták meg, hogy bizony az öregeket sem szabad lebecsülni! Főleg a szemteszt láttán:

8. Amit még mindig tudni akarsz a szexről (2012)

12 évvel később már pláne nem volt fiatalnak mondható a színész, de ebben a vígjátékban pont ez volt a lényeg. Megmosolyogtató látni, ahogy Jones szokásos, karót nyelt karakterét mennyire zavarba lehetett hozni a szexualitással. Ehhez persze kellett egy olyan zseniális partner, mint az Oscar-halmozó Meryl Streep.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 199 times, 1 visits today)