Mi lesz most a Beavatott befejezésével?

bevatott2

Olyat már láthattunk, hogy egy könyveken alapuló franchise úgy is sikeres tud lenni, hogy az utolsó kötetet a pénzéhes producerek kettévágják (Alkonyat, Éhezők viadala, Harry Potter). Az is megesik, hogy a kezdeményezés már az első filmnél elbukik, és nem születik meg a filmes franchise, pedig alapanyag lenne rá. Ennek az iskolapéldája a milliós példányszámban elkelt Emlékek őre, aminek az adaptációja csúnyán elhasalt a kasszáknál, de ide lehetne sorolni az idén bemutatott Az 5. hullámot is.

Arra azonban még nem volt példa, hogy egy széria jól kezdett, de a végére látványosan elbukott. A Beavatott c. disztópikus sci-fi sorozat azonban pontosan így járt.  Az első rész ugyanis még abszolút sikeresnek számított: a 85 millió dolláros gyártási költségre 288 milliót keresett, a második rész pedig ezt folytatta  a 110 milliós költségvetéssel, ami 297-et termelt. A harmadikra azonban a dettó 110 millióra már csak 197 millió jött össze, ami nettó bukás, hiszen a 110 csak a gyártási költség, 100 millió ilyenkor simán elmegy marketingre és egyéb költségekre. (Mindez talán a rajongók kiábrándultságának köszönhető, hiszen a harmadik rész már minden lehetséges módon eltért a könyvtől.)

A gyártó Lionsgate  azonban nem szeretné ezek után a negyedik, pontosabban a 3/2-es részt újabb 100 milliós büdzsével a mozikba küldeni, hiszen az is csak bukás lenne. Időközben az első két rész rendezője, Robert Schwentke ki is szállt a süllyedő hajóból, majd a stúdió közölte, hogy az utolsó rész egy költséghatékony tévéfilm lesz, vagyis kevés akció lesz benne, és inkább a karaktereken lesz a hangsúly. El tudtunk volna képzelni egy ilyen befejezést mondjuk a Harry Potternek? Ráadásul ez sem lesz teljes értékű lezárás, mivel ezzel akarják felvezetni a Beavatott-tévésorozatot. Aminek a koncepciójáról lövésünk sincs, hiszen ami volt érdekes alapanyag a történetben, a kasztrendszer, az végül a cselekmény előrehaladtával megszűnt.

Ez az elképzelés viszont nem igazán egyezik meg a film mostanra közismertté vált tinisztárjainak véleményével, már csak azért sem, mert nem erre szerződtek. Először a Petert alakító Miles Teller jelezte, hogy kösz, de ő ezt így nem vállalja. Nincs is rászorulva, hiszen az Oscar-díjas Whiplash után egyből egy magasabb ligában találta magát. Emlékeztetőül, legújabb filmje, a Haverok fegyverben még most is megy a hazai mozikban, de idén még jön a Bleed for This c. bokszfilmmel is, és még további két drámára van szerződése.

shailene-woodley

Nagyobb gond, hogy már a főszereplő Trist megformáló Shailene Woodley is beintett a Lionstage-nek. Ő is arra hivatkozott, hogy nem hajlandó tévéfilmben szerepelni. A színésznő álláspontja is érthető: az Utódoknak köszönhetően már van egy Golden Globe jelölése, a Csillagainkban a hibával pedig több millió tinédzsert siratott meg. Idén pedig egy Oliver Stone-filmmel, a Snowdennel jelentkezik. Egyébként meg a kisasszony nem sznob: jövőre egyik szereplője lesz a Big Little Lies c. vígjátéksorozatnak is.

Azt azért jegyezzük meg, hogy bár manapság a tévésorozatok a reneszánszukat élik, és egyre több sztár vállal ilyet, a tévéfilm a szakma legalja, ahová nagyon ritkán jut értékelhető produkció. Legutóbb talán a HBO filmjére, a Túl a csillogáson címűre figyeltek fel az emberek, de arra is csak azért, mert ez volt Michael Douglas nagy visszatérése a rákból.

Ugyanakkor mindkét színész közölte, hogy ha a Lionsgate netán meggondolná magát, és csak összehozna egy mozifilmet, akkor természetesen részt vesznek benne.

A széria harmadik kulcsszereplője, Theo James (Négyes) ugyan nem nyilatkozott, de ő se fog sokat keseregni, hiszen a legújabb Underworld férfi főszereplője lesz.

Akárhogy is, a veszteség már most látszik, hiszen az első részt még 2014-ben mutatták be, azaz eddig évente jöttek a folytatások. Jövő tavaszra azonban nehezen fog elkészülni a lezárás, ha még el se kezdték a forgatást. Igaz, egy pár milliós tévéfilmnek elég lehet pár hónap is…

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 135 times, 1 visits today)