Jason Bourne Kínában 3D-t kapott – nem kellett volna

bourne

A piacát és kultúráját erősen védelmező Kína évente csak 34 amerikai filmet enged be az országába, a piac viszont meglehetősen nagy, hiszen egyrészt a világ legnépesebb országáról van szó, másrészt pedig 25 ezer vászonról van szó. Éppen ezért a stúdiók és a forgalmazók kemény harcokat vívnak azért, hogy alkotásuk bekerülhessen az ország vetítőtermeibe.

A legjobb példa erre eddig a Vasember 3 volt, aminek a kínai verziójában plusz jelenetek voltak láthatóak kínai helyszínnel és helyi sztárral. A Bourne franchise 5. felvonása, a Jason Bourne azonban kicsit tovább ment és konkrétan 3D-re konvertálta az amúgy 2D-s produkciót, mivel a 3D az Egyesült Államokkal szemben Kínában még mindig nagyon megy.

Az akciófilm a Távol-Keleti országban 2 nap alatt 18,7 millió dollárt keresett, azonban a nézők és a kritikusok egy része is rosszul lett a vetítés alatt, köszönhetően annak, hogy a filmben sok jelenetet kézikamerával vettek fel, ami nem éppen a legjobb kombináció a 3D-vel. A vélemények szerint ráadásul a 3D-től meglehetősen homályos és sötét lett a kép.

A rajongók úgy vélik, hogy a forgalmazó egyszerűen csak fel akarta ezzel a lépéssel tornászni az árakat, hogy többet keressen. Ugyan vetítik a 2D-s eredeti verziót is, de sokkal kisebb arányban: Pekingben például a 149 moziból csak 8 helyen lehet 2D-ben megtekinteni.

Az Universalnak pedig gyorsan lépnie kell, mielőtt a szájhagyomány elveszi a potenciális nézők kedvét a filmtől, hiszen a 120 millió dolláros film nem teljesített túl jól hazájában, 150 milliónál tart jelenleg, és ez vélhetően már nem megy feljebb.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 60 times, 1 visits today)