Az Arany Málna és az Oscar-díj Nagyasszonya

bullock1111

Sandra Bullock a héten töltötte be az 52. életévét, de még mindig bomba formában van – mindenféle értelemben. Éppen ezért tiszteljük meg őt is egy kis megemlékezéssel, már csak azért is, mivel a karrierje meglehetősen izgalmas!

A színésznő  1964. július 26-án született a virginiai Arlingtonban. Bullock 12 évig élt családjával Németországban (és több európai országban is), aminek köszönhetően a mai napig folyékonyan beszél a németül, és éppen ezért a filmjeit is ő maga szinkronizálja le németre! A középiskolát azonban már az Egyesült Államokban végezte, majd azt követően beiratkozott az Észak-Karolina-i Greenville-ben, ahol színészetet tanult, közben pedig pincérkedéssel kereste a kenyerét.

Ugyan már az egyetem alatt megtalálták kis költségvetésű filmek szerepeivel, mint például A pénz nem boldogít c. komédia, de a szakma igazán csak A dolgozó lány című tévésorozat kapcsán figyelt fel rá. Ennek köszönhetően megkapta 1991-ben a Szerelmi bájital c. romantikus vígjáték női főszerepét, ami már egy előrelépésnek tekinthető Hollywoodban. Az ezt követő Amit szerelemnek hívnak című filmben pedig már nemcsak szerepelt, de írta a Heaven Knocking on My Door című betétdalt is.

Az igazi áttörés, és a világhírnév végül 1993-ban jött el, A pusztító képében, Sylvester Stallone és Wesley Snipes oldalán, amit gyorsan követett a Féktelenül egy másik ifjú titánnal, Keanu Reeves-szel. Innentől pedig nem volt megállás a karrierjében, és egymást követték a sikeres mozifilmek. Bullock pedig többféle műfajban kipróbálta magát és mindenhol helytállt. Elég csak megnézni a kilencvenes évek munkáit: a romantikus vígjáték Aludj csak, én álmodom, a krimi A hálózat csapdájában,  és a bírósági dráma, a Ha ölni kell, amit már 6 millió dollárért vállalt el, és ezzel bekerült a legjobban fizetett színésznők közé.

bullock22222

Ettől függetlenül jellemzően maradt a romkomoknál, és egészen 2000-ig várni kellett a következő áttörésére. Az viszont duplán jött: egyrészt a Kísérleti gyilkosság c. thrillerben egy tőle szokatlan, meglehetősen kemény zsarut alakított, majd szinte ugyanezt a karaktert átemelte karrierjének egyik legnézettebb művébe, a Beépített szépségbe. 2004-ben pedig szerepelhetett egy három Oscar-díjas filmben, az Ütközések c. drámában

Innentől kezdve azonban jött egy kis lejtmenet. A “komoly” romantikus filmje, A ház a tónál nem lett kasszasiker (Reeves-szel hányadik filmje is volt ez?), ahogyan a Megérzés sem. A hírhedt pedig konkrétan bukás lett. A Nász-ajánlat ugyan már hozta a szokásos színvonalat, hogy aztán az Ő a megoldás mindezt a földbe döngölje. A “vígjáték” egyszerűen katasztrófa, amiért a színésznő méltán megérdemelte 2010-ben az Arany Málnát. Nagy megdöbbenésre azonban ugyanebben az évben megkapta az Oscar-díjat is A szív bajnokai c. filmjében nyújtott alakításáért. Ekkor már az 56 millió amerikai dolláros jövedelmével ő lett a világ legjobban kereső színésznője. (Azóta Jennifer Lawrence alaposan kiütötte a nyeregből.)

A Rém hangosan és irtó közel egy kötelező Oscar-projekt volt, míg a Női szervek egy újabb sikeres vígjátékszerepet jelentettek a számára. 2013-ban pedig jött a kasszasiker Gravitáció, ami hét Oscar-díjat nyert, és amelyben szinte végig Bullock volt az egyetlen szereplő. Alakításáért jelölték is Oscar-díjra, ám nem sikerült dupláznia a szobrocskából.

Legutóbb tavaly jelentkezett A válságstábbal, ami… egy irtózatos nagy bukta lett. Jövőre pedig, ha minden igaz, a legújabb Ocenan’s-filmben fog domborítani.

Bullock egyébként nem csak a színészkedésből él:  saját produkciós cége van, a Fortis Films, ahol az édesapja a vezérigazgató. 2006-ban megnyitotta a Bess Bistro-t Texasasban, majd később pedig Austin belvárosában a Walton’s Fancy and Staple-t is, amely pékség, virágüzlet és rendezvényszervező cég egyben.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 106 times, 1 visits today)