Bohócból két Oscar-díjas drámai színész

ARCHIV: US-Schauspieler Tom Hanks posiert in Beverly Hills (Foto vom 18.06.11). Fuer Hanks waren die Dreharbeiten zu "Cloud Atlas" ein ganz besonderes Erlebnis. "Als Filmliebhaber in Babelsberg zu arbeiten ist wie ein Traum", sagte der 56-Jaehrige im dapd-Gespraech. Dort seien all die grossen deutschen Filme des Expressionismus entstanden, etwa Fritz Langs "M - Eine Stadt sucht einen Moerder" oder "Der blaue Engel" mit Marlene Dietrich. "Fuer mich sind Filmstudios wie Kirchen: Sie stecken voller Geschichte", sagte Hanks. (zu dapd-Text) Foto: Matt Sayles/AP/dapd

Tom Hanks a múlt héten töltötte be a bűvös 60. életévét, mi pedig majdnem megfeledkeztünk róla! Ezt ellensúlyozandó, emlékezzünk meg eddigi életéről, ami iskolapéldája annak, hogy egy színésznek mit kell tennie ahhoz, hogy ne skatulyázzák be karakterszínésznek és eljusson – szó szerint – a csillagokig.

Hanks a Kalifornia államban található Concordban született 1956. július 9-én, aki édesanyján keresztül magának Abraham Lincoln rokonának mondhatja magát. Két fiú- és egy lánytestvére van.

A színész a saját bevallása szerint az általános iskolában a szégyenlősségét azzal leplezte, hogy állandóan bohóckodott. Innentől kezdve pedig nem meglepő, hogy a színészettel már a középiskolában elkezdett ismerkedni. Később már a Chabot College-ben – két évig – majd a sacramentói Kaliforniai Állami Egyetemen tanult színjátszást. Ez időtájt találkozott Vincent Dowling színházi főrendezővel, aki egy fellépést követően egy hároméves fellépéssorozatot ajánlott fel Hanksnek, ő pedig élt a lehetőséggel. A színház miatt egyre kevesebbet járt be az egyetemre, és végül kirúgták, ám cserébe a Shakespeare Két veronai nemesben alakított Proteus szerepéért elnyerte a Clevelandi Kritikusok Díját.

1980-ban New Yorkba költözött, ahol Hanks meg is kapta élete első filmszerepét, a Gyilkos randevú c. thrillerben. Innentől azonban sokáig csak kisebb-nagyobb tévésorozat szerepekkel találták meg, pedig időközben ismét váltott Los Angelesre. Szerencséjére azonban az egyik epizódszerep kapcsán felfigyelt rá Ron Howard rendező, aki beajánlotta a Csobbanás c. vígjátékra, aminek a férfi főszerepét meg is kapta, és együtt játszhatott az ekkor már sztárnak számító  John Candy-vel. A “sellős” film ugyan nem lett klasszikus, de alaposan beindította Hanks karrierjét, mivel a komikusi vénája és fiús kedvessége sokak tetszését elnyerte.

Ez az imidzs viszont rá is ragadt, és innentől kezdve sorban szállította azokat a vígjátékokat, amelyekben szinte mindig ugyanazt a figurát hozta, mint a Magas, barna férfi felemás cipőben, a Legénybúcsú, a Pénznyelő vagy a Behálózva.

Aztán jött 1988 és a Segítség, felnőttem!, amiben Hanks egy felnőtt férfi testébe zárt kisfiút formált meg olyan sikerrel, hogy Oscar-díjra jelölték, illetve élete első Golden Globe-ját meg is kapta érte. (Pedig igazából ismét “önmagát” adta…)  A színész pedig ezek után nem állt meg, és folytatta útját  jól bevált útvonalon: Ami sok, az sokkEgyik kopó, másik eb, Joe és a vulkán, Hiúságok máglyája és A szerelem hullámhosszán után még mindig úgy tűnt, hogy Hanks beleragad a “kedves szomszéd srác” karakterébe.

tomhanks222

Az 1993-as év azonban mindent megváltoztatott: a Philadelphia – Az érinthetetlen  volt az első film, amelyben egy vezető hollywoodi színész egy neves stúdió produkciójában készült alkotásban az AIDS egyik meleg áldozatát alakította. Hanks filmbeli barátját Antonio Banderas játszotta, aki akkoriban költözött az Egyesült Államokba. Hanks alakításáért megkapta élete első Oscar-díját, és bebizonyította, hogy sokkal több van benne, mint ahogy azt korábban gondolni lehetett róla.

A következő évben Hanks duplázott: a Forrest Gump-ban alakította emlékezetesen a kissé egyszerű címszereplőt, amiért ismét megkaphatta az aranyszobrocskát. Innentől kezdve pedig nem volt megállás a karrierjében, hiszen jött az Apolló 13, ami ugyan elnyert két Oscart, de Hankset ezúttal elkerülte a jelölés.

A színész a komoly szakmai sikerei után azt is megengedhette magának, hogy megírja a Nyomul a banda c. vígjáték forgatókönyvét, sőt még a rendezést, és szerényen a főszerepet is magára vállalta. A film viszont csak mérsékelt sikert aratott, így nem meglepő, hogy ezt követően nagyjátékfilm-rendezéssel azóta csak egyszer, 2011-ben vágott neki. Ez volt a Larry Crowne, és talán nem a véletlen műve, ha a kedves olvasónak nem cseng ismerősen a címe…

Így hát Hanks visszatért a drámai színjátszáshoz még hozzá Steven Spielberg monumentális háborús drámájában, a Ryan közlegény megmentése-ben, ami 1998-ban az év sikerfilmje lett, kapott is öt Oscart, és még magát Hankset is jelölték. Ezt követően A szerelem hálójában ismét visszakacsintott  egy kicsit romantikus-komikus énjéhez, Meg Ryan oldalán. A rövid kitérő után ismét  drámáé volt a főszerep, ezúttal egy Stephen King-adaptációban, a Halálsoron című börtönregényben.

A következő munkája a Robert Zemeckis rendezte, lakatlan szigetes sztorival operáló Számkivetett volt, amiben megmutatta, hogy egy emberrel is el lehet adni egy filmet, ha az meggyőzően alakít. Hanks pedig annyira meggyőző volt, hogy kapott még egy Golden Globe-ot és az ötödik Oscar-jelölését.

2003-ban Sam Mendes gengszteralkotásában, A kárhozat útjában pedig bebizonyította, hogy egy nem feltétlenül pozitív szereppel is el tud bánni, hiszen ezúttal egy hidegvérű bérgyilkost játszott Paul Newman, Daniel Craig és Jude Law oldalán.

Ezt követően ismét Spielberggel dolgozhatott együtt, a Kapj el, ha tudsz! c. vígjátékban, ám alakítását ezúttal kissé beárnyékolta az ifjú Leonardo DiCaprio tündöklése.

tomhanks3333

Hanks még a Coen-testvérekkel is együtt dolgozott: ez volt az Alexander Meckendrick 1955-ös nagy sikerű Betörő az albérlőm című produkciójának a feldolgozása. De olybá tűnik, hogy Hanks kedvenc rendezője Spielberg maradt, akivel 2004-ben összehozták a sajátos témájú Terminál c. filmet is.

A 2006-os év szintén fordulópont volt, hiszen Hanks megkapta Dan Brown bestsellerének, A Da Vinci-kód főszereplőjének a szerepét, ami azért volt szerencsés választás, mert a karakter – Robert Langdon – több kötetben is feltűnik. Ennek köszönhetően megkapta az Angyalok és Démonokat, illetve a harmadik részt, az idén érkező Infernót is.

Innentől kezdve azonban fokozatosan megtört a sikerszériája, és jöttek az olyan, nem túl emlékezetes művei, mint a Charlie Wilson háborúja, A tökéletlen trükk, és az Oscarra is jelölt Rém hangosan és irtó közel. Kis felüdülést jelentett a sorban a Felhőatlasz, amiben egyszerre több karaktert is elvállat, persze ez direkt egy koncepció része volt a többi színésszel együtt. Ugyanakkor ez az alkotás sem lett valami sikeres.

Hiába kapta azonban az izgalmasabbnál izgalmasabb szerepeket, mint a megtörtént eseményen alapuló Phillips kapitány címszerepét, vagy a Banks úr megmentésében Walt Disney-ét, a filmjei nem hagytak túl nagy nyomot maguk után. Kivételt képezett legutóbbi Spielberg-filmje, a Kémek hídja, amiben filmbéli partnere, Mark Rylance meg is kapta alakításáért az Oscart.

Hanks még így 60 évesen is a mai napig aktív, hiszen idén a már említett Infernón kívül jön – csak nem hozzánk – az A Hologram for the King, és a megtörtént eseményeket feldolgozó Sully c. dráma is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 120 times, 1 visits today)