Stallone legemlékezetesebb filmjei

stallone2

Hiába, a 70 éves színészről nem lehet eleget cikkezni. A héten már írtunk a legrosszabb filmjeiről, most ideje a mérleget egyensúlyba hozni a legemlékezetesebb, ám nem feltétlenül a legjobb filmjeivel. A lista természetesen szubjektív, de azért elég sok objektív tényezőt figyelembe vettünk. A sorrend kronológiai.

  1. Rocky (1976)

Stallone hat éven keresztül csak kisebb szerepeket kapott Hollywoodban, ám egy emlékezetes  Muhammad Ali és Chuck Wepner bokszmeccs meghozta számára az ihletet ahhoz, hogy kipróbálja magát forgatókönyvíróként. A Rocky scriptjét kevesebb, mint négy nap alatt meg is írta, majd sikerült is eladnia a United Artistsnek, de mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a címszereplőt ő alakíthassa. És milyen jól tette! A kicsit több mint 1 millió dollárból forgatott sportdráma világszerte 225 millió dollárt hozott és 10 Oscar-jelölést gyűjtött, közülük kettőt maga Stallone. A jelölésekből végül hármat díjra is váltott: a legjobb vágásért járó mellett a két legfontosabbat, azaz a legjobb rendezésért és filmért járó szobrot is bezsebelte. A karaktere hallhatatlan lett, és még vagy egy további féltucat film fűződik hozzá.

rocky

2. Rambo (1982)

Kevesen mondhatják el magukról (mondjuk Harrison Ford vagy Ian Mckellen még), hogy két ikonikus karakter is kapcsolódik a nevéhez. Stallone ekkor már túl volt a harmadik Rocky-filmen, viszont a többi projektje továbbra sem volt kimondottan sikeres. Ám jött a Rambo, a vietnami háborús veteránról szóló akció-dráma, ami annak ellenére lett izgalmas, hogy mindössze egyetlen ember hal meg benne. Stallone érezte, hogy a karakterben lehet még potenciál, ezért egyedül neki köszönhető, hogy a film végén a karakter nem lőtte magát fejbe (ezt a verziót le is forgatták, neten meg lehet találni). Ismét jól döntött, hiszen ez még további három filmet jelentett számára. Igaz, azokban már sokkal inkább voltak akciófilmek, mint drámák. A 2008-as John Rambóval pedig egy egészen új szintre emelte az akciófilmek brutalitását és naturalista képábrázolását.

rambo

3. Kobra (1986)

Ekkor már elkezdődött a virtuális párharc a korszak másik nagy akciósztárjával, Arnold Schwarzeneggerrel, és míg az Osztrák Tölgynek a Terminator jutott, addig Stallonénak Cobretti. A film nem titkoltan sokat merített a Terminatorból (elég csak a plakátot megtekinteni), és a kritikusok sem szerették, ám ez a nézőket cseppet sem zavarta, akik világszerte özönlöttek megtekinteni a filmet. Itthon konkrétan közel 1,2 millióan látták moziban. Sajnos a siker ellenére a film egy folytatást sem kapott, pedig a pizzát ollóval szeletelő halál laza nyomozóban volt még bőven potenciál.

cobra

4. Tango és Cash (1989)

Míg Schwarzinak az önreflexióra Az utolsó akcióhősig várnia kellett, addig Stallone ezt már sokkal finomabban, de már 1989-ben meglépte nem kisebb sztár oldalán, mint Kurt Russel. A Tango és Cash egy igazi buddy cop film, meglovagolva a Halálos fegyver-sorozat sikerét. Az akció mellett fontos szerepet kapott a humor is, és az olyan egysorosok, mint:

5. Oscar (1991)

Na ez egy kicsit kakukktojás. A film egy sokszor feldolgozott vígjáték színdarab gengszter környezetbe ültetett verziója, Stallonéval a főszerepben. Hazájában ugyan bukás lett, de itthon a mai napig kultikus státusznak örvend. Magyarországon 326 ezren nézték meg anno a moziban, és a mai napig mindenki tud belőle idézni legalább pár sort, vagy jelenetet. Ilyenkor fel is vetődik a kérdés a magyar ember fejében, hogy mégis, mi bajuk van az amerikaiaknak?

 

6. Cliffhanger – Függő játszma (1992)

A Rocky és Rambo mellett a legtöbbször kiparodizált Stallone-film, még ha általában csak a nyitójelenet a paródia céltáblája. Igazi, klasszikus akciófilm, amit három Oscar-díjra is jelöltek, és ez a műfajban azért elég ritka. Mindemellett rávilágítottak John Lithgow színészi tehetségére, aki zseniálisan hozta a kapzsi “főgonoszt”.

cliff

7. A pusztító (1993)

Még mindig akció, még mindig vígjáték, ám egy sajátos sci-fi környezetben. A film egyszerre röhejes, és sokszor kifejezetten kegyetlen (itthon a tévécsatornák rendszeresen megvágják a filmet). Stallone mellett feltűnik a később Oscar-díjat kapó Sandra Bullock, illetve az ekkor már elég ismertnek számító Wesley Snipes, aki élete egyik legjobb, és legemlékezetesebb alakítását nyújtja. Itt el is kell ismerni, hogy ez sokkal inkább az ő filmje, mintsem Stallonéé. (Bónusz poén, hogy már itt megjövendölték Schwartzi politikai pályaválasztását.)

pusztito

8. Bérgyilkosok (1995)

Tény, hogy ez sem Stallone legjobb filmje, és szintén nem miatta, hanem a hidegvérű gyilkos riválisát alakító Antonio Banderas miatt emlékezetes. Úgy tűnik, hogy Stallone mellett igazi áldás rosszfiút alakítani. Banderas ekkor már túl volt a Desperadón, szóval igazi nagy dobásnak számított a megnyerése, főleg egy ennyire negatív szerepre.

assa

9. Expendables – A feláldozhatók (2010)

Az 1990-es évek vége felé Stallone egyre jobban indult a leejtő felé, és egyre nagyobb buktákban találta magát. Újjászületését elsősorban a Rocky és a Rambo feltámasztásának köszönheti, ami erőt adott számára, hogy rendezőként és főszereplőként összehozza a “klasszikus” akcióhősöket felvonultató mega-projektjét. A film végül kevesebbet hozott a konyhára, mint ahogyan az előzetesen remélni lehetett, de így is összegrundoltak belőle egy trilógiát, minden egyes alkalommal egyre újabb és újabb nevekkel kibővítve. Önreflexiót és kikacsintásokat bőven tartalmaznak ezek a filmek, és a helyükön kell tudni kezelni. Stallone körszakállára azonban nincs mentség.

expendables

10. Creed: Apollo fia (2015)

Ugyan ismét Rocky-nak köszönheti a szakmai sikert, de Stallone végre korának megfelelő karaktert hozott: a címszereplő edzőjét alakította. Játéka annyira meggyőző volt, hogy az meghozta számára életének második színészi Oscar-jelölését. A szerepért a Golden Globe-ot azért sikerül megszereznie.

creed

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 149 times, 1 visits today)