A legkülönlegesebb Bud Spencer-filmek

bud

Mint azt bizonyára minden filmrajongó tudja, hétfő este, 86 évesen békében elhunyt a legendás olasz színész, Carlo Pedersoli, ismertebb nevén Bud Spencer.

A színésszel kapcsolatos toplistát összerakni szinte lehetetlen, hiszen hiába köthető közel 80 film vagy sorozatszerep, műveinek legalább – kis túlzással – a harmada a mai napig közönségkedvenc, főleg Magyarországon. Ez utóbbihoz nagyban hozzájárult Spencer legemlékezetesebb magyar hangja, az azóta már szintén elhunyt Bujtor István hangorgánuma is (azért Kránitz Lajos munkáját is illik megdicsérni). Mindenesetre mi megpróbáltuk a lehetetlent, íme a legenda néhány filmje, ami vagy sorsfordító volt a színész karrierjében, vagy a nézők számára becses.

  1. Isten megbocsát, én nem! (1967)

Spencer ugyan későbbi állandó partnerével, és legjobb barátjával, Terrence Hill-el már az 1959-es, itthon nem túl ismert történelmi filmben, a Hannibálban is együtt szerepelt, de ekkor mindketten még mellékszereplők voltak. Ez a klasszikus, vagy inkább tipikus olasz spagettiwestern volt azonban az első közös munkájuk, ami meghozta mindkettejük számára a sikert.  A film később trilógiává nőtte ki magát, mivel jött a Bosszú El Pasóban és az Akik csizmában halnak meg, ám ezekben már egyértelműen Hill volt a főszereplő.

Isten-megbocsat-en-nem

2. Az ördög jobb és balkeze (1970)

A Spencer-Hill páros ismét westernbe kezdett, ám ezúttal inkább a vígjáték irányába mentek el. Sokak szerint ez vezetett a spagettiwestern műfajának a halálához is, mivel ezek után már nehezen lehetett komolyan venni a vadnyugati hősöket. Ráadásul ennek a filmnek a vezérmotívuma – miszerint a két, félig törvényen kívüli főszereplő a jó ügyért rendez vértelen, komikus verekedéseket – lett az alapja a páros minden sikeres művének is. A film folytatására mindössze egy évet kellett várni, ami talán még sikeresebb és népszerűbb is lett az elődjénél. A zenéje pedig hallhatatlan lett.

3.  4 légy a szürke bársonyon (1971)

A legendás olasz horrorrendező, Dario Argento “állat-trilógiájának” egyik darabja, ami itthon szinte egyáltalán nem ismert, ám muszáj megemlítenünk, ezzel is jelezve, hogy Spencer barátunk nem ódzkodott kilépni időnként a komfortzónájából és bevállalni egy kőkemény olasz thrillert, azaz szaknyelven giallót.

4flies

4. Piedone, a zsaru (1973)

A színész legismertebb és legismertebb műveinek a többségében ott van Hill is, ám egyedül is képes volt egy négy részből álló filmsorozatot összehoznia a spagetti-imádó nyomozó karakterével, aki a későbbi epizódokban több kontinensre is ellátogat.

piedone

5. Különben dühbe jövünk (1975)

Ez volt talán a másik áttörés, amikor a Spence-Hill páros egy kicsit jegelte a westernt és immár Amerikában forgattak kimondottan vígjátékokat. A legismertebb innen Spencer szereplése a kórusban, és így persze maga a dal is:

6. Bűnvadászok (1977)

“Jobb ha te mondod, a te hangod mélyebb!” – ismerős ugye? Egy újabb klasszikus, amiből sokat lehet idézni. Íme egy remek összeállítás ezekből:

7. És megint dühbe jövünk (1978)

A magyar cím megtévesztő, ugyanis a két film dramaturgiája között semmi kapcsolat nincsen, vagyis ez nem folytatása az 1975-ös klasszikusnak. Mindenesetre ez az egyik legismertebb, és legnépszerűbb filmje a párosnak, akik ezúttal testvéreket alakítanak, ám végig egymást szívatják (na jó, ez inkább egyoldalú). Szintén rengeteg idézni valót lehet benne találni. Fagyit azóta mindenki így rendel:

8. Kincs, ami nincs (1981)

Szintén hatalmas kedvenc itthon, köszönhetően elsősorban a film egyik mellékszereplőjének, “Anulu” magyar szinkronjának. A történet kifejezetten abszurd a magára maradt világháborús japán katonával, és a Kék osztriga bár törzstagjait megidéző kalózokkal. Meg persze a kinccsel, ami nincs. Vagy mégis? Érdekesség, hogy jelenleg ez az egyetlen Spencer-film, ami itthon Blu-Rayen is kapható, az már más kérdés, hogy a transzfer a visszajelzések alapján katasztrofális lett…

9. Banános Joe (1982)

Sokan szeretik, de mégse az a “topfilm”. A listában azonban mindenképpen helye van, mivel a forgatókönyvírásába maga Spencer is belesegített. Hill ezúttal nincs, így ismét ő az abszolút főszereplő, aki egy dél-amerikai kis köztársaságban élő banánkereskedőt alakít, és kénytelen szembenézni az élet minden kihívásával a bürokráciától a hadseregen át a maffiáig. Egyébként a színésznek ez volt a kedvence.

banana

10. Nincs kettő négy nélkül (1984)

Szintén egy abszurd darab, amelyben a jól ismert páros saját, kőgazdag hasonmásaikkal találkoznak, és azoknak a védelmében szerepet cserélnek. Ennek köszönhetően kifejezetten humoros a mindig egyszerű, közönséges karaktereket megelevenítő Spencert kifinomult, ijedős emberként látni.

nincsketto

11. Bunyó karácsonyig (1994)

A páros utolsó közös műve, amit történetesen maga Hill rendezett. Ez egy, a régi időket megidéző western-vígjáték, ami egyfajta keretes szerkezetbe emeli közös életművüket. Mindemellett, ha nagyon őszinték akarunk lenni, ez volt mindkettejük utolsó emlékezetes alakítása, illetve maradandó filmje.

bunyo

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 178 times, 1 visits today)