5 film a kánikulára

srah

Bár még csak június van, de tegnap máris melegrekord dőlt meg, és a mai sem ígérkezik sokkal hidegebbnek. A strandok ilyenkor mát tele vannak, ám akinek van otthon klímaberendezése, az el tudja magát kellemesen foglalni. Főleg, ha a (mai) meccsek sem érdeklik őket. Például egy kis filmnézéssel! Sokan ilyenkor talán valami havas, hideg filmet ajánlanának, de az csak sóvárgást okozna az emberben. Ezért inkább lássunk néhány olyan emlékezetes alkotást, amelyben a szereplőknek is nagyon melege volt, hogy még jobban át tudjuk érezni a helyzetüket!

Az egyszerűség kedvéért a listába nem kerültek poszt-apokaliptikus és katasztrófafilmek. A sorrend pedig az extrém helyzettől az igazán hétköznapiig alakult.

5. Ragadozó 2 / Predator 2 (1990)

A legextrémebb helyzet persze mi más lehetne, mint az, hogy egy földönkívüli lény vadászik Los Angeles utcáin? A forróságnak azonban nagy szerepe van, hiszen ezzel magyarázzák a filmben, hogy miért pont ebben a városban kötött ki a ragadozó: egyszerűen szeretik a meleget. A film különlegessége, hogy macsó akciósztár helyett a már ekkor is korosodó Danny Glover (Halálos fegyver-filmek sztárja) volt a főszereplő, aki persze rendszeresen panaszkodott a hőségre.

 

 

4. Az állatok napja  – Day of the Animals (1977)

Ez ugyan egyensúlyozik a katasztrófafilmek határán, de több okból se lehetett kihagyni. Egyrészt a film kiindulópontja az, hogy az extrém forróság szó szerint megfőzi sokak agyát, elsősorban az állatokét, akik erre bevadulnak. A helyszín ráadásul meglepő módon egy kisebb amerikai hegység, amit azzal magyaráznak, hogy azért, mert az közelebb van a Naphoz… (WTF?). Ettől függetlenül a film egyik szereplőjének, a főként vígjátékairól ismert Leslie Nielsennek, annyira elborul az agya, hogy konkrétan puszta kézzel nekimegy egy medvének! Már pusztán ezért érdemes a megtekintésére.

 

 

3. Összeomlás  – Falling Down (1993)

A film, amiért Michael Douglasnek Oscar-díjat kellett volna kapnia, de még csak nem is jelölték. Hősünk egy hétköznapi vesztes, akiben valami elpattan, amikor egy szokatlanul meleg napon bennragad egy forgalmi dugóban. Ezért inkább gyalog megy és útközben végre elégtételt vesz minden frusztrációjáért. A Batman-fracniset megerőszakoló Joel Schumacher pedig ekkor még tudott rendezni.

 

 

2. Kánikulai délután – Dog Day Afternoon (1975)

A listáról természetesen nem hiányozhat az a film, aminek már pusztán a címe is a szokatlan melegre hívja fel a figyelmet, és ami egyébként a forgatókönyvéért még Oscar-díjat is kapott. A főszereplő a fiatal Oscar-díjas Al Pacino, aki egy forró napon megpróbál kirabolni egy bankot, ám pechjére az pont üres. Tragédiáját tovább fokozza, hogy a rendőrség nagyon gyorsan bekeríti a pénzintézetet, így egy túszdráma alakul ki.

 

 

  1. Tizenkét dühös ember – 12 Angry Men (1957) 

A végére pedig marad a leghétköznapibb eset. A bírósági dráma javarészt egy szobában játszódik, mégis nagyobb benne a feszültség, mint némely thrillerben. 12 esküdt ugyanis azon tanakodik, hogy bűnös-e a vádlott, vagy sem. Döntésüknek komoly súlya van, mivel egy gyilkossági ügyről van szó, így az ítélet akár halál is lehet. A szobában mindemellett rettentő meleg van, ami csak fokozza a feszültséget a férfiak között. Igazi klasszikus, ami 1997-ben már kapott egy feldolgozást, ami sokkal polkorrektebb lett (értsd, nem csak 12 fehér férfi van benne), és bár hiába vannak benne olyan sztárok, mint például Jack Lemmon, a végeredmény közelébe se ér ennek a fekete-fehér klasszikusnak.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 202 times, 1 visits today)