Perre mennek a filmstúdiók a cenzúrázó filmkölcsönzővel

Processed with VSCOcam with a5 preset
Processed with VSCOcam with a5 preset

Körülbelül egy éve startolt el a magát családbarátnak aposztrofáló VidAngel elnevezésű „filmkölcsönző” oldal, amely azzal szerzett magának gyorsan népszerűséget, hogy minden egyes nézőjének lehetővé tette azt, hogy saját maga válogassa meg, mit szeretne vagy nem szeretne látni és hallani az általa választott filmekből és sorozatokból.

Magyarul a (többnyire prűd) felhasználó kivághatta a filmekből és a sorozatokból a káromkodásokat, a meztelenséget, az erőszakos jeleneteket vagy esetleg a vallási meggyőződését sértő tartalmakat. Ugyanakkor a szolgáltató nem a saját maga által felállított etikai kódex szerint nyúlt a művekhez, hanem tényleg a néző elvárásaihoz igazodott, így például arra is adott lehetőséget, hogy mondjuk Samu nélkül nézzük végig A gyűrűk ura-trilógiát, ezzel elkerülve több órányi “Frodó úrfizást”. Vagy csak simán átugorhatjuk a főcímet (erre nagyon jó példa Az élőhalottak éjszakája 5 perces kezdő autókázása). Ugyanakkor kíváncsiak lennénk egy teljesen családbarát Trónok harcára is, talán össze jönne másfél órányi anyag az összes eddigi epizódból.

A hollywoodi stúdiók azonban nem szeretik, ha bárki belenyúlhat a filmjeikbe, erre remek bizonyíték a Huntsman vs. Steven Soderbergh néven elhíresült per, amelynek a végén a népszerű CleanFlicks „biztonságos mozioldalnak” be kellett zárnia. Ugyanakkor létezik egy 2005-ben elfogadott szövetségi törvény a családi mozizásról, aminek értelmében jogszerű technikai lehetőséget biztosítani arra, hogy az ember a saját lakásában a saját kénye-kedve szerint vetíthessen le filmeket. Ahogyan az sejthető, a VidAngel ezt a jogi kiskaput használja ki már egy ideje. Elvégre nem ők nyúlnak bele a filmekbe, azt csak a felhasználóik teszik meg. Sőt, mindezt még azzal is megfejelik, hogy ők voltaképpen nem is eladják, csupán kölcsönzésre bocsájtják a filmeket, hiszen van egy kölcsönzési díj, ami a mozi megtekintése után visszajár. Igaz, a profit a kezelési költségből (ami 1 vagy 2 dollár) származik, amelyet azért szintén levonnak és megtartanak maguknak.

Állításuk szerint a cég még az indulás előtt írt 17 filmstúdiónak, hogy mire készülnek, és állítólag ezzel kapcsolatban senkinek sem volt ellenvetése.

Most azonban a Disney, a 20th Century Fox, a Lucasfilm és a Warner Bros. pert indított a szolgáltató ellen, anyagi kompenzációt kérve, illetve részesedést a profitból.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 58 times, 1 visits today)