Ma lenne 90 éves Marilyn Monroe

marilyn-monroe-miniseries-lifetime

Marilyn Monroe eredetileg még Norma Jeane Mortenson néven született 1926. június elsején Los Angelesben. Gyermekkora viszontagságos volt: apját nem ismerte, anyja pedig elmegyógyintézetbe került, amikor ő ötéves volt. Ennek eredményeképpen nevelőszülőknél és intézetekben nevelkedett, és már 16 évesen férjhez adták. Innentől kezdve pedig dolgoznia kellett, és munkásnak állt egy hadianyaggyárban, ami élete nagy szerencséje volt, mivel itt ismerkedett meg a hadsereg fotósával, aki beajánlotta a fiatal szépséget egy modellügynökséghez.

Így a 19 éves, már elvált nőnek 1945-ben elindult a modell karrierje, a magyar származású fotós, Dienes Andor segítségével. Közös munkájuk nagyon hamar szerelembe csapott át, és néhány hét ismeretség után máris azt tervezték, hogy összeházasodnak. A pár végül még idő előtt szakított, ám a barátságuk mindvégig töretlen maradt.

Marilyn_Monroe_photo_pose_Seven_Year_Itch

A lányt mindenesetre a képeknek köszönhetően 1948-ban már filmszínészként alkalmazták az egyik legnagyobb filmvállalatnál, a 20th Century Foxnál, majd átesett egy teljes image-váltáson. Eredetileg ugyanis barna hajjal született, ám azt szőkére festette, plasztikai műtéteket végeztek rajta, nevét pedig Marilyn Monroe-ra változtatta. Ezzel azonban örökre beskatulyázta magát a csinibaba karakterébe, és bár próbált kitörni belőle, de élete végéig ebben a szerepben ragadt. Ugyanakkor ki más is szerepelhetett volna az első Playboy címlapján 1953-ban, mint ő?

Első főszerepét elég hamar, még 1948-ban megkapta, A kóristalányok c. musicalban alakíthatta Peggy-t. Az igazi áttörést a karrierjében azonban az 1953-as Niagara című noir jelentette, amit később olyan sikerek követték, mint a Szőkék előnyben, a Hogyan fogjunk milliomost? vagy a Van, aki forrón szereti.  Színészi pályafutása ugyan csak 15 évig tartott, de a korszak egyik leginkább foglalkoztatott színésznője volt, igaz sztárgázsival.

A sztár élete során többször is férjhez ment, de az igazit sohasem sikerült megtalálnia, sőt még gyereket sem tudott szülni, pedig mindig is szeretett volna.

Monroe 1962-ben, 36 évesen hunyt el.  Testével 50 darab altató végzett, ám az a mai napig vita tárgya, hogy öngyilkos lett, vagy valaki átsegítette őt a túlvilágra.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 116 times, 1 visits today)