Mi a baj Amerika Kapitánnyal?

captainamerica

Pontosabban annak filmes ábrázolásával. A népszerű képregényhős ennél azért többet érdemelne! Mielőtt azonban ezt kiveséznénk, tisztázzuk , hogy kiről is van szó.

Amerika Kapitány Joe Simon író és Jack Kirby rajzoló kitalált szereplője, szuperhős a Marvel Comics képregényeiben, ami 1940 decemberében debütált. Amerika Kapitány álarca mögé Steve Rogers bújt, aki az 1940-es évek elején jelentkezett szolgálatra az Egyesült Államok hadseregébe, hogy hazáját szolgálva a tengelyhatalmak ellen harcoljon. A fiatalembert ugyan szolgálatra alkalmatlannak találták, de éppen a gyenge testalkata miatt részt vehetett egy titkos katonai kísérletben. Ennek során Rogers izomzata, reflexei és állóképessége az emberi szervezet természetes lehetőségein és terhelhetőségén belül a tökéletességig fejlődött. Így pedig már meg is küzdhetett az ellenséggel (nagyjából ez a 2011-es, Az első bosszúálló film sztorija is).

Amerikai Kapitány természetesen nem csak a képregényekben, de a valóságban is háborús propagandaeszköz és a patriotizmus manifesztációja volt, ennek megfelelően az évtizedek során a hős harcolt már a nácik, a kommunisták és a terroristák ellen is. Azért jellemző, hogy  az 1970-es években – a vietnami háború idején – a szereplőt a hitevesztettsége jellemezte.
captainamericacomics01A karakter népszerűsége az 1950-es évekre megcsappant, de az 1960-as években újult erővel tért ismét vissza a képregények oldalaira, mint a Bosszú Angyalainak (értsd: Bosszúállók) állandó tagja és vezetője. A Kapitány ugyanis a világháború vége felé egy küldetés során az Atlanti-óceán jeges vizeibe zuhant, és megdermedve közel húsz évet töltött hibernációs állapotban, amíg a Bosszú Angyalai tagjai rá nem találtak. (Ez is stimmel.) A figura személyisége íróról íróra változott, akik között volt egy jó pár az évek folyamán: Stan Lee, Steve Englehart, J. M. DeMatteis, Mark Gruenwald és Ed Brubaker.

A legfontosabb azonban az, hogy akárki is írta történetét, Rogers mindig is egy ízig-vérig férfi volt, akire a többi hős is felnézett (köztük Pókember is). Tiszteletet parancsoló kiállással rendelkezett, aki látszólag mindig a helyzet ura.

A filmekben őt Chris Evans alakítja, és sajnos mind a három részben egy kiscserkész benyomását kelti, mintsem egy határozott, kemény, de megbízható férfiét. Pedig a színész már 35 éves! De ez amúgy sem az ő hibája, vagy a színészi képességeié, hiszen a 2013-as Snowpiercerben már sikerült bebizonyítania, hogy tud olyan kőkemény lenni, mint mondjuk Jason Statham. Egyszerűen az írók, rendezők és persze a Disney vitte más irányba a karaktert, hogy fogyaszthatóbb legyen a nagyközönség számára.

Lehet, hogy aranyos, ahogy a nőkkel próbálkozik, és mindig zavarba jön, vagy rászól a társaira, ha azok káromkodnak, csak épp ez abszolút karakteridegen a figurától. Egy szikár férfinak kellene lennie, aki képes elvezetni egy csapatot, akiben a többiek is megbíznak, mint vezetőben. Ez nem jön át, sőt a Bosszúállók első részében majdhogynem egy karikatúrát csináltak belőle, aki próbál megbirkózni a jelennel. Igaz, elnézve az Amerika Kapitány: Polgárháborúra lehet látni a fejlődést, de még így sem az igazi, főleg annak fényében, hogy képes szembeszállni az ENSZ-el, a német rendőrséggel és persze a saját barátaival, csakhogy segítsen agymosott barátjának, Buckynak megszökni.

Itt egyébként érdemes elgondolkodni a Polgárháború alaptézisén, miszerint Tony Stark és Steve Rogers barátok. Ez mégis mikor történt meg? Minden közös akciójukban egymásnak estek, és hát nem azért, de hol volt a Kapitány, vagy akármelyik bosszúálló, amikor Stark házát porig rombolták a Vasember 3-ban? Miféle barátok az ilyenek? (Az megint más kérdés, hogy a filmnek alig van köze a képregény történetéhez.)

captainamericacomics022

A Polgárháború bár az egyik legérettebb és drámaibb Marvel-film, mégis ebben a Kapitány kiábrándítóan, és számomra gyerekesen viselkedik. A csapat belső konfliktusa lehet, hogy egy ENSZ-intézkedéssel kezdődik (mintha a valóságban az ilyennek lenne súlya…), de nagyon hamar átcsap az egész személyes ügybe, és ettől kissé kínossá válik az egész. Tényleg megér ennyi áldozatot egy barát? Oké, hogy ő a múltjának egy kapaszkodója, de gyanítom, hogy ilyen a képregényben nem igen fordulhatott volna elő. Olyannyira nem, hogy a füzetekben a Kapitány oldala nyer, ám látva a konfliktus által okozott pusztítást, inkább feladja a küzdelmet. Valahogy a személyiségének ez az oldala nem igazán tükröződött a filmben…

Vagyis, mikor lesz már olyan férfi Amerika Kapitány a filmekben, mint a képregényekben?

A végére pedig egy kis spoiler, mind a film, mind a képregények világát tekintve:

Jobb lett volna, ha a filmesek hűek maradnak a képregényhez, és megölik Rogerst, hogy aztán a helyét Bucky vegye át. Arra aztán kevesen számítottak volna! Legalábbis a képregényt nem ismerők. Jó, később feltámadt, és hát most fel lehetne sorolni, hogy a Marvel-filmekben már hány feltámadás volt, de ha hagyják ténylegesen meghalni… Csak persze ehhez nagyobb mersz kellene. Egyedül Higanyszál szomorkodhat…

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 166 times, 1 visits today)