A legpechesebb filmes képregényhősök

comicbooks

Az utóbbi években bekövetkezett a képregények alapján készült filmek reneszánsza, évente legalább már 2-3 ilyen produkció is akad, elsősorban a Marvelnek (és még inkább a Disneynek) hála. Mindazonáltal nem minden képregényfigura olyan szerencsés, mint mondjuk Batman, akinek egyedül talán a Batman és Robin miatt kell pironkodnia. Sok hős van ugyanis, akit már nem egyszer próbáltak megfilmesíteni, de sose jött össze az átütő siker. Ezekből válogattuk ki a legemlékezetesebbeket, külön figyelve arra, hogy csak az olyanok kerüljenek bele, amelyekkel már legalább kétszer próbálkoztak, így az olyanok, mint a Zöld lámpás, vagy a Spawn – Az ivadék nem fért már be.

A sorrend aszerint került felállításra, hogy hányszor próbálkoztak és ehhez mérten mekkora volt a sikertelensége.

6. A szellemlovas 

ghostrider

Első film: 2007

Próbálkozások: 2

A film jó példa arra, hogy a Marvel is tud mellényúlni, pedig nekik aztán ismerniük kellene a saját karaktereiket. A Szellemlovas ugyanis egy borzasztóan érdekes figura, akit Nicolas Cage megformálásában sikerült egy vérszegény, depis kisfiúvá degradálni. Külön fájó a farkasember-szerű metamorfózisa, azzal a nem titkolt céllal, hogy Cage fejét többször mutathassák. Egyébként ezt a dilemmát könnyen orvosolhatták volna azzal, ha követik a képregényt. A füzetekben ugyanis Johnny Blaze sikeresen megszabadul az átoktól, aki így egy új testet kap, és ezt követően ketten együtt vadásszák az alvilági lényeget. Blaze ráadásul egy ultramenő démonölő puskát is hord magánál! Ezt simán megcsinálhatták volna a 2011-es második részben, de az alkotók inkább leforgattak egy balkáni trasht, ami bár eleve szórakoztató baromságnak ígérkezett, de inkább simán csak baromság lett belőle.

Megérdemelne még egy filmet, egy rebootot.

5. Macskanő

catwoman

Első film: 1992

Próbálkozások: 3

A jók és a rosszak perifériáján mozgó Macskanő először Tim Burton Batman visszatérjében bukkant fel, jócskán megvariálva a karakter eredettörténetét. Selina Kyle ugyanis szegénysorból származik (Frank Miller Batman – Az első év c. művében konkrétan prostituált volt), aki lopásokból tartja fenn magát. Ettől függetlenül el kell ismerni, hogy Michelle Pfeiffer tálalásában is izgalmas volt látni. 

A 2004-es Macskanőre azonban nincs magyarázat, ezt hagyjuk is.

A karakter legutóbb A sötét lovag: Felemelkedésben volt látható, bár a “macskanő” kifejezés egyszer se hangzott el, egyedül a profi betörő cicafül alakú szemüvege alapján lehetett erre asszociálni. Ennélfogva se ostort, se karmokat nem kapott, de legalább a háttér végre hasonlított az eredeti elképzeléshez.

4. Dredd bíró

dredd

Első film: 1995

Próbálkozások: 2

Az egyszemélyes igazságosztó első színre lépésekor Hollywoodot még nem igazán zavarta, hogy mit gondolnak a filmekről képregényrajongók, ezért elkövették azt a “súlyos” hibát, hogy elég hamar levetették Sylvester Stallone-ról a sisakot, ami amúgy többet vissza se került rá. Persze hiba lenne a film bukását ennek betudni, sokkal inkább felelős volt érte a zavaros történet, és talán  Rob Schneider indokolatlanul vicceskedő jelenléte.

A 2012-es verzió már egy sokkal szerényebb költségvetéssel bírt, aminek az lett a böjtje, hogy végig egy helyszínen játszódik, ezzel megspórolva posztapokaliptikus világ ábrázolását. A rajongók többsége már ugyan elégedett volt, de a gyártó stúdió nem, mivel a film a szerény, 35 milliós költségvetése mellett is masszív bukásnak bizonyult. Ez van, ha csak képregény fanokra alapozol…

Mindenesetre a legutóbbi pletykák szerint a bíró ismét feltámadhat, ám ezúttal sorozat formájában. Ez még akár működhet is.

3. Megtorló

punisher-skull

Első film: 1989

Próbálkozások: 3

Az ember azt hinné, hogy az olyan pofonegyszerű háttérrel bíró anti-hős, mint a Megtorló, akinek annyi a sztorija, hogy megölték a családját, ezért elkezdi módszeres irtani a bűnözőket, ahhoz könnyű sikerfilmet forgatni, pedig nem. Konkrétan mindhárom nagyfilmes próbálkozás megbukott, szóval nem lehet azt mondani, hogy Hollywood nem próbálkozott vele elégszer. Egyszerűen az emberek többsége nem tud azonosulni a hidegvérű gyilkos “hősökkel” (Deadpool legalább vicces, meg az ő nője még él). Bár ez sem feltétlenül igaz, hiszen az Elrabolva-trilógia erre alaposan rácáfolt, vagy akár a John Wick

Biztató jel azonban, hogy a Daredevil-sorozatban idén sikeresen felbukkant Jon Bernthal megformálása által, aki abszolút karakter hűen hozta a figurát. A pozitív visszajelzéseknek meg is lett a hatása, a gyártó Netflix már be is jelentette, hogy a Megtorló saját sorozatot fog kapni!

2. Fantasztikus négyes

fantasticfour_0

Első film: 1994

Próbálkozások: 4

A legelátkozottabb szuperhőscsapat evör! Az a dühítő, hogy amúgy izgalmas banda, akiknek valóban fantasztikus kalandjaik vannak, és olyan személyes drámáik, mint a Lény csúfsága, vagy a tagok családi kötelékei. Az első, 1994-es próbálkozás azonban már előre vetítette a jövőt: a Fox csak azért forgatta le, hogy a jogok ne kerülhessenek vissza a Marvelhez! Ráadásul az egészre csupán 1 millió dollárt szántak, ami ilyen szempontból még soknak is tekinthető. A legdurvább azonban az, hogy a produkciót sose mutatták be, a nagyközönség egy kiszivárgott VHS-kazetta által értesült róla.

2005-ben már komolyabbra vették a figurát, és beleöltek egy 100-as a produkcióba, ami termelt legalább annyit, hogy két évvel később megpróbálkozzanak egy folytatással. Az Ezüst utazóval megtámogatott második rész azonban már bukásnak számít, még a gyártási költségét tudta visszahozni. Nem csoda, mivel a végtermék borzalmas lett. Külön sértő volt a bolygófaló Gacatus 5 perc alatti lerendezése.

Tavaly pedig jött a reboot, aminek a bukását szintén előrevetítette az a tény, hogy a Fox még mindig nem akart lemondani a jogokról és inkább sebtében csinált egy szintén vállalhatatlan darabot. Most komolyan, hogy lehet egy stúdió ennyire gonosz? Kész csoda, hogy az X-Men világa úgy-ahogy működni tud náluk…

  1. Hulk

hulk

Első film: 1988, aminek egy 1978-ban indult sorozat az előzménye

Próbálkozások: 5+2+1 sorozat

A lista élén természetesen a legfoglalkoztatottabbnak kell szerepelnie. A Hihetetlen Hulk története 1978-ra nyúlik vissza, egy 5 (!) évadot megélt sorozat formájában. Természetesen akkor még nem volt CGI, így Hulkot a hihetetlenül kigyúrt Lou Ferrigno alakította, zöldre festve természetesen. Ez a megoldás olyan jól működött, hogy a sorozatot még három tévéfilm követte, ugyanezzel a felállással. Szegény egyébként meg volt róla győződve, hogy ugyanez még 2003-ban is működhet, így vadul elkezdett gyúrni a szerepre… Végül megkapta az egyik biztonsági őr szerepét.

Ha már itt tartunk, hiába rendezte a 2003-as verziót az azóta Oscarral jutalmazott Ang Lee, az akciójelenetekkel valahogy hadilábon állt, amit a nézők meg is bosszultak, így a 137 milliós film még a gyártási költségét se hozta vissza.

A Marvel talán le is tett volna a karakterről, ha nem találja ki a Bosszúállókat, amihez azért jól jött zöld óriás. Őt viszont nem lehetett a semmiből előrángatni, így a Vasember hatalmas sikere után jött A hihetetlen Hulk – immáron Edward Nortonnal – hogy aztán az elődjéhez képest még nagyobbat bukjon. Mindenesetre a film így is remek alibit szolgáltatott arra, hogy a Bosszúállók-filmekben szerepelhessen, immáron már egy negyedik színész megformálásában.

Még ennek fényében is sokan várnának egy újabb, különálló Hulk mozit, konkrétan azt a történetet, amelyben Hulk elhagyja a Földet, hogy hatalmas lényekkel bunyózzon, de erre még várni kell. A Hulk forgalmazói jogai ugyanis az Universalnal vannak, amit a Disney ugyan megvehetne, ha úgy látná, hogy megérné. A fentiek fényében azonban ez erősen kétséges. Mindenesetre a karakter látható lesz a Thor: Ragnarokben!

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 165 times, 1 visits today)