Ki is az a Superman?

Henry Cavill

Mármint az őt alakító legújabb színész, Henry Cavill? Mivel az Acélember holnap betölti a 33-at, és amúgy is a Batman Superman ellen még mindig megy a mozikban, így nem árt, ha megemlékszünk eddigi munkásságáról.

A legelső, igazán ismert Superman Christopher Reeve volt, aki még 1978-ban öltötte magára a piros S-betűt. A szerepet azért is kaphatta meg, mivel a készítőknek – elsősorban a rendezőnek, Richard Donnernek – az volt az elvárása, hogy a hőst alakító színész totál ismeretlen legyen a nagyközönség számára, hogy a karakterben ne egy színészt lássanak, hanem magát Supermant. Ez be is jött, de sajnos túlságosan is, így az addigi tévészínész Reeve az ominózus lovas balesetéig örökre benne ragadt legendás szerepében, és soha nem tudott kitörni belőle (lásd: “Star Wars-átok”). Az amúgy borzalmas, 2006-os Superman visszatér Brandon Routh-ja már egy fokkal szerencsésebb volt, mert ismét a DC-univerzumban találhatta magát, igaz “csak” a tévében: ő a Zöld Íjászban a The Atom. Ettől függetlenül fejből azért nehéz lenne megemlíteni még egy híres filmszerepét.

Henry Cavill azonban velük ellentétben már nyerőbb pozícióból indult, már amennyiben annak vehető, hogy Az acélember előtt olyan filmekben szerepelt, mint a kultikus horror sagának, a Hellraisernek a Hellworld epizódja, a Csillagpor fantasy, a Trisztán és Izolda romantikus dráma vagy a szintén horror Blood Creek. Aztán jött a Tudorok c. kosztümös sorozat, és vele az egész hálás Charles Brandon szerepe. A sorozat ugyan csak négy évadot élt meg, de rendkívül népszerű és díjazott volt.

Innentől kezdve pedig Cavill versenyfutásba kezdett a jobbnál jobb szerepekért: a Harry Potter és a Tűz serlegében ő kaphatta volna meg azt a szerepet, amit végül Robert Pattinson nyert el, akivel szemben a színész az Alkonyatért folytatott küzdelemben is alulmaradt – bár szerintem ezzel csak nyert. Sőt, sokáig még arra is volt esély, hogy Daniel Craig helyett ő legyen az új James Bond! (Azért elég sok különbség van a két színész között.) Mivel Cavill amúgy brít születésű, így ez sem lett volna akadály, főleg, hogy a Casino Royale rendezője, Martin Campbell is őt akarta eredetileg. A producerek azonban nem, és hát náluk a lóvé… (Talán kezdő 00-ás ügynöknek hitelesebb is lett volna, mint egy 40 pluszos férfi…)

Henry Cavill22

Végül 2011-ben kapott egy igazi főszerepet: ő lehetett Theseus a Halhatatlanok c. görög isteneket megidéző fantasyban. Pechjére a film nem lett átütő siker, így a nézők többsége még mindig nem tudta megjegyezni az amúgy sem túl karakteres arcát. Ezt követte Az igazság nyomában, aminek a bukását még Bruce Willis és Sigourney Weaver se tudta megmenteni. Őszintén szólva erről a filmről én is csak most hallok először, pedig nem ma kezdtem a “szakmát”.

Az acélember meglehetősen vegyes fogadtatását követően végre ráragyogott a szerencse: miután Tom Cruise kénytelen volt kiszállni a produkcióból, Cavill kapta meg Napoleon Solo szerepét Az U.N.C.L.E. emberében, mely az 1964-es azonos című sorozatot vette alapul.

Szegény azonban hiába játszott ismertebbnél ismertebb filmekben, az emberek még mindig nem tudják ki a franc ő, erre remek példa volt az az akciója, amikor a BvS promója keretén belül New York közepén flangált superman-es pólóban és senki se ismerte fel… Apropó, szegény nincs túl jó hatással a filmjeire, mivel ez a megaprodukció is a vártnál gyengébben teljesített. Persze lehet, hogy csak ő olyan peches, hogy rendre mellényúl.

Idén egyébként még egy Sand Castle c. háborús drámában is láthatjuk majd. Hátha ott már villant is valami igazi, magával ragadó alakítást!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 119 times, 1 visits today)