A szorítótól Hollywoodig

szikla

Hogyan is lett Dwayne „The Rock” Johnsonból akkora mozisztár, hogy már nagy költségvetésű mozifilmeket lehet pusztán a nevével eladni? Ha ezen már elgondolkodtál, akkor itt van rá a válasz!

A Szikla ugyan Kaliforniában született, de Hawaiin, Honoluluban nőtt fel, sőt még rövid ideig Új-Zélandon is élt. A középiskolát azonban már Amerikában fejezte be, és ígéretes amerikai focista volt. Az NFL-es álmairól azonban egy térdsérülés miatt le kellett mondania. Mindenesetre kriminológia és fiziológia szakon befejezett egy egyetemet, szóval kijelenthetjük azt a talán meglepő tényt, hogy  Dwayne Johnson egy diplomás ember. Végül azonban apja és nagyapja nyomdokaiba akart lépni, és az AWWE – eredeti nevén WWF – pankrátoraként szerzett hírnevet. 2004-re ő lett az első harmadik generációs szupersztár a cég történetében. A “The Rock” vagyis a Szikla becenevet 1997-tól használja, amikor is az Interkontinentális- és nehézsúlyú világbajnoki címet is megnyerte.

Első filmes szerepeit televíziós sorozatokban kapta, a legemlékezetesebb ilyen szerepe a nálunk is vetített az Azok a 70-es évek show-ban volt, amikor a saját apját, Rocky Johnsont játszotta. 2001-ben debütált a mozivásznon A múmia visszatérben. A Skorpiókirály című film első forgatási napja után a rendező született akcióhősnek nevezte, mondván, hogy “Ez a fickó mindent tud.”. Birkózói tapasztalatát hasznosítani tudta a munka során, így az összes kaszkadőrjelenetben ő maga látható. A karakter annyira népszerű volt, hogy azt egy év múlva egy spin-off, A skorpiókirály követte, ami egyben az első főszerepe is volt. Ezzel egyébként 2007-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint élete első főszerepéért legnagyobb fizetést bezsebelő (5,5 millió dollár) színész. Innentől kezdve pedig folyamatosan kapott kisebb-nagyobb szerepeket különböző filmekben.

szikla2

Érdemes kiemelni az azonos nevű számítógépes játékból készült Doom című sci-fi-horrorban való szereplését, amiben először alakíthatott negatív karaktert. A káosz birodalmában nyújtott alakítása miatt pedig a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték, annak ellenére, hogy a mozit negatív kritikákkal illették.

Mindemellett Johnson nem csak az akciódús, vagy drámaibb filmekre volt kapható, hanem az olyan családi vígjátékokra is, mint a Gyerekjáték (nem, nem Chucky) vagy a Fogtündér. Arról pedig szegény nem tehetett, hogy olyan művei, mint a Boszorkány-hegy, irgalmatlan nagy bukta lesz.

2010-ben pedig jött a Rohanás, amivel abszolút főszerepet kapott, és innentől kezdve szinte már ez lett tőle az elvárható, ritkán látni már “másodhegedűsként”: Csapda, Törésvonal, Pain & Gain és a Herkules. (Na jó, közben ott volt a Jem and the Holograms is, de azt szerintem még ő maga is tagadja.)

A Szikla jelenleg karrierjének a csúcsán van, hiszen nem kevesebb, mint tíz filmet fog forgatni az elkövetkezendő három évben. Idén jelentkezik például a Központi hírszerzéssel is, Kevin Hart-tal az oldalán. De látható lesz még olyan produkciókban is, mint a legújabb Baywatch, a Jumanji 2 vagy a Törésvonal 2.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 138 times, 1 visits today)