A Star Wars-átok bukott angyalai

star_wars_logo

A héten már előjött a kifejezés Hayden Christensen kapcsán, de a többiek is megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk. Az ember ugyanis laikusan azt hinné, hogy ha egy olyan projektben szerepelsz, mint a dollár milliárdokat kaszáló Star Wars, akkor viszed valamire. Egy frászt.

1. Mark Hamill, azaz Luke Skywalker

sw1

Hiába volt a klasszikus trilógia főhőse, a jedi, aki köré épült az egész történet, a legtöbben mégse tudnának tőle mondani még egy emlékezetes filmszerepet. Ez nem véletlen, ugyanis a színész arca egyszerűen “eladhatatlanná” vált, mivel mindenki Luke Skywalkerként azonosította, ezért szinte csak hasonszőrű szerepeket ajánlottak fel neki, ennek egyik eredménye A pusztító szél harcosa c. csoda is. Egy idő után aztán ráunt arra, hogy esélye sincs komolyabb szerepekre, így inkább Broadway-szerepeket vállalt a színpadon.

Mindemellett pedig kiderült, hogy szinkronszínésznek viszont átkozottul jó: sokak szemében ezért ő az igazi Joker, aki több Batman-rajzfilmben és videojátékban is kölcsönözte az őrült bohócnak a hangját.

Ettől függetlenül szegénnyel jól kiszúrtak Az ébredő erőben

2. Carrie Fisher, azaz Leia hercegnő/tábornok

sw2

A színésznő hiába vált szexszimbólummá a Jedi visszatér-ben viselt aranybikininek köszönhetően, jóformán ugyanaz a sors várt rá, mint Hamillre. Na jó, azért ő kapott hálásabb filmszerepeket is még az 1990-es évek közepéig. Így többek között olyan klasszikusokban lehet elcsípni, mint a Magas barna férfi felemás cipőben, az Ami sok, az sokk vagy a Harry és Sally.  Manapság viszont jóformán olyan belső poénos cameókra futja, mint a Sikoly 3, vagy a Fanboys – Rajongók háborúja. Viszont ő is szinkron-színészkedik: a Family Guy-ban Peter főnökének, Angelának kölcsönzi a hangját.

3. Billy Dee Williams, azaz Lando Calrissian

sw3

A Birodalom visszavág idején még nem volt túl ismert, aztán hirtelen kapott egy nagyon laza karaktert a Star Wars szériában, ám túl sokra ő sem ment vele. Sok rajongó ugyanis nem tudta megbocsájtani karakterének az árulását (pedig azt elég hamar igyekezett jóvátenni), és egyesek ezzel is magyarázzák, hogy nem tudott egyről a kettőre jutni. Azért neki is akadt egy pici, de hálás szerep még az életében, amikor a Tim Burton-féle 1989-es Batman-ben alakíthatta magát Harvey Dentet. A Batman visszatérbe azonban ő már nem tért vissza (apropó, miért is?), ahogy az Ébredő erőből is kihagyták… Tévében azért még foglalkoztatják, és festőként is akadnak kiállításai, szóval a helyzete azért nem tragikus.

4. Ahmed Best, azaz Jar Jar Binks

sw4

A színész, aki minden idők legidegesítőbb és leggyűlöltebb filmkarakteréért, Jar Jar Binksért felelős, szerencséjére el tud bújni a rajongók haragja elől, ugyanis a filmhez csak a hangját és a mozgását kölcsönözte, az arcát már nem. Pusztán ennek tudható be karrierjének korai megfeneklése, hiszen senki se dolgozik szívesen együtt azzal, aki életre keltett egy ennyire gyűlölt lényt. Ha Lucas nem vitte volna Jar Jar karakterét az óvódások szintjére, akkor Bestet talán most egy lapon emlegethetnénk Andy Serkisszel, aki jóformán már ebből él.

Best amúgy profi jazz-zenész, illetve jópofa kisfilmeket forgat egy barátjával, rengeteget szinkronizál, és apró szerepekben látható a tévében, vagyis azért ő is eléldegél, nem kell gyűjtést szervezni érte.

5. Jake Lloyd, azaz a gyermek Anakin Skywalker

sw5

Mind közül ő járt a legrosszabbul, de tényleg. Lloydot Lucas nem a játszótéren vagy az utcán szúrta ki, hogy “tiszta Darth Vader”, hanem már eleve gyerekszínészként ment el meghallgatásra, hiszen korábban együtt szerepelhetett Arnold Schwarzeneggerrel a Hull a pelyhes című khm… kétes megítélésű karácsonyi vígjátékban. A Baljós árnyak által gerjesztett rajongói harag azonban nem csak Jar Jaron, hanem szegény srácon is lecsapódott.

Állítólag már attól kikészült, hogy gyermek létére hosszú napokon át egyfolytában interjúkat kellett adnia, és az sem volt rá jó hatással, hogy az iskolában a többi gyerek csúfolta ezért (a jelenlétében pl. állandóan fénykard hangokat utánoztak). Lloyd 2005-ben még leforgatta a Madison c. sportdrámát, de onnantól kezdve otthagyta a színészetet.

Tavaly egyébként elkapták gyorshajtásért, és még jogosítvánnyal sem rendelkezett. Ekkor kiderült, hogy az ex-sztár skizofréniában szenved, és az eset azért fordulhatott elő, mert elfelejtette bevenni a gyógyszereit.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 166 times, 1 visits today)