Azért van jótékony hatása a „Star Wars-átoknak”: Hayden Christensen

Actor Hayden Christensen seen at the premiere of "American Heist" at the Princess of Wales Theatre during the 2014 Toronto International Film Festival on Thursday, Sept. 11, 2014, in Toronto. (Photo by Arthur Mola/Invision/AP)

Star Wars-átok: ha kezdő színészként szerepelsz a franchise-ban, akkor benne ragadsz a karakteredben. Kivéve, ha Harrison Fordnak hívnak.

Hayden Christensen 1981. április 19-én született a kanadai Vancouverben, vagyis most ünnepli a 37. születésnapját, így nincs is jobb alkalom megemlékezni karrierjéről.

Christensen első jelentős szerepe már 12 évesen megvolt a kanadai-német sorozatban, a Family Passions-ben. 1995-től 1999-ig több filmben és sorozatban is feltűnt erősen mellékszereplőként, ilyen volt Carpenter horrorja, Az őrület torkában vagy a Lila köd fogságában. 2000-ben kapta meg az első komolyabb szerepét az Erdei iskola című sorozatban.

Az igazi ugrást 2001 jelentette, amikor is Az élet házában  egy problémákkal küszködő tinédzserfiút, Sam Monroe-t kellett alakítania. Az alakításáért több díjra is jelölték, többek között Golden Globe-ra és SAG Awardsra, de a National Board of Review-tól megkapta a Legjobb áttörő alakítás díját. Szóval kijelenthetjük, hogy ekkor még jelentkezett némi tehetséggel.

Aztán jött George Lucas és A klónok háborúja… A mai napig rejtély, hogy a rendező hogy volt képes pont Christensent választani az 1500 (!) jelentkező közül Anakin Skywalker, azaz a későbbi Darth Vader szerepére. Ezzel olyan színészek orra elől halászta el a karaktert, mint az idén Oscart-nyert Leonardo DiCaprio, Ryan Phillippe vagy a tragikus körülmények között elhunyt Paul Walker.

Christensen alakítását az elvakult rajongókon kívül mindenki utálta – jogosan. Míg Darth Vader a korábbi filmekben egy tekintélyt parancsoló férfi volt, addig ez az Anakin egy durcás kisfiú benyomását keltette. Az azóta Oscar-díjas Natalie Portmannel forgatott közös jeleneteik pedig a filmművészet megcsúfolása, szerelmüknél talán még az Alkonyat tiniromantikája is hitelesebb.

Az pedig már csak Lucas valami perverz tréfája, hogy a 2004-ben digitálisan felújított VI. részben, A Jedi visszatérben már Hayden látható Anakin Skywalker szellemeként Sebastian Shaw helyett.

starwars

A két Star Wars-film között, 2003-ban a színész még leforgatta A hazugsággyárost, ami egy megtörtént eseményeken alapszik. Ebben ugyan felidézte, hogy annyira azért nem egy béna színész, de ekkor talán már késő volt. 2006-ban  következett a kissé ironikus című Hullócsillag, amelyben egy zenészt kellett alakítania, majd felváltotta Jared Letót az Éberség című filmben Jessica Alba partnereként. Kettejük között a kémia olyan jó volt, hogy Arany málnára is jelölték…

A 2008-as Hipervándor lehetett volna Christensen számára egy nagy – bocs – ugródeszka, amiben bebetonozhatta volna magát az A-listás színészek közé, de pechjére a film pocsék volt és hatalmasat bukott, ez pedig maga alá temette végleg a sztárt. Azért volt számára egy pozitív hozadék is: ekkor ismerte meg szerelmét, Rachel Bilsont, akivel a mai napig együtt vannak, és már közös gyermeket is nevelnek.

A színész azóta ismeretlenebbnél ismeretlenebb filmekben szerepel, mint a Tökéletes bűnözők, vagy az elég vállalhatatlanra sikeredett Eltűnések a 7. utcában c. horror.

Legközelebb viszont a Marco Polo c. történelmi drámában lesz majd látható, a címszereplő megformálójaként. A projektről nem sokat tudni, csak annyit, hogy a rendező a szebb napokat is látott Rob Cohen, akinek utóbbi művei (A szomszéd fiú, Alex Cross, A múmia III.) nem épp a sikereikről híresek… Lehet, hogy közös filmjük lesz mindkettejük számára a megváltás?

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 784 times, 1 visits today)