A Wachowski testvérek felemelkedése és bukása

wachowskis-most

A Wachowski-testvérek nem csak arról híresek, hogy férfiként kezdték a szakmát, majd mindketten nemet váltottak, hanem az egyre látványosabban megbukó filmjeikről is.

Karrierjük 1994-ben kezdődött, amikor leszállították a Bérgyilkosok (Assassins) c. film forgatókönyvét. A Stallone-Banderas páros azonban nehezen emészthető volt az amerikai közönségnek, de a világ többi része elvolt vele, így a film végül fialt egy kis nyereséget, ami első próbálkozásnak nem rossz. A Warner éppen ezért bizakodó volt és megvette a testvérpár másik két forgatókönyvét is.

Az első rendezésük az 1996-os Fülledtség (Bound) volt, egy valóban fülledt hangvételű krimi, amiben Jennifer Tilly és Gina Gershon bonyolódik egymással kapcsolatba, hogy aztán átverhessenek egy pitiáner gengsztert. A 4 és fél milliós költségvetésű film azonban még az árát sem hozta vissza, pedig igencsak emlékezetes egy darabról van szó.

Ennek fényében a Watner, ha nehezen is, de rábízott 63 millió dollárt a párosra, hogy megvalósíthassák 1999-ben a Mátrixot (The Matrix). A történelem pedig őket igazolta: 171 millió dollárt kaszált Észak-Amerikában, 292 millió dollárt pedig a különböző külföldi jegypénztárakban, így összesen 463 millió dollárt hozott világszerte. Később az első DVD-t több mint hárommillió példányban adták el csak az Egyesült Államokban.

A siker ráadásul nem csak anyagi volt, mivel a kritikusok többsége imádta, ráadásul sikerült kialakítania egy tartós kultstátuszt. Még fontosabb azonban, hogy a filmben szereplő “bullet time” technológia, vagyis amikor lelassítják, illetve megállítják az időt a cselekményben, azóta sztenderd filmkészítési technikává vált (Zack Snyder ezt a technológiát már fanatizmusi szintre emelte).

Ahogyan az lenni szokott, a filmnek készült két folytatása is, amelyek ugyan rendre megtöltötték a stúdió zsebét jó sok pénzzel, de a kritikusok és a nézők sem voltak maradéktalanul megelégedve a látottakkal. Az Animátrix-szal azért a többség ki volt békülve.

the-matrix-copy

A páros következő projektje a V, mint vérbosszú (V for Vendetta) c. képregényfilm volt. Az 50 millió dolláros film inkább Amerikán kívül lett sikeres, így összesen 200 milliót termelt. Mi több, a popkulturális hatása a mai napig érvényes ennek a filmnek is, bár nem biztos, hogy az alkotók büszkék arra, hogy az Anonymus nevű hacker csapat szimbóluma lett a “bajszos maszk”…

Aztán jött a 120 (!) milliós Speed Racer – Totál turbó nevű értelmezhetetlen zagyvaság, amire egyszerűen rossz ránézni, mert bántja az ember szemét a látvány. A páros először érezhetett masszív bukást minden fronton, mivel összesen alig termel 93 milliót a film, aki pedig látta, az is utálta. Ekkor már sejteni lehetett, hogy Wachowskiékat túl korán emelték piedesztálra.

A Warner azonban megbocsájtó, és elnézte ezt a kis bakit, hogy aztán még adjon 107 milliót a tesóknak a Felhőatlaszért (Could Atlas), ami egy látványos, három órás Coelho-esszencia lett. A párossal azonban már itt elszaladt a ló, amikor előre közölték, hogy tudják, hogy a film anyagilag bukás lesz, mert egy ilyen szellemiségű film csak bizonyos mennyiségű közönséget képes bevonzani. Tegyük hozzá, hogy a várva várt díjeső is elmaradt, amivel esetleg tudtak volna kompenzálni. Hollywood ugyanis ritkán díjaz anyagi buktákat.

A stúdió azonban még mindig bízott a testvérekben, így az előzmények fényében is simán alájuk tolt 176 (!!!) millió dollárt, amit Wachowskiék meg is háláltak a Jupiter felemelkedésével (Jupiter Ascending)… A film gyártási költsége ugyan végül nullszaldós lett, de a marketing azért lehúzta a mérleget, és inkább nevezhetjük bukásnak a próbálkozást. A bukás pedig nem is olyan vállrándítós, mint a Felhőatlasz esetében, amit azért egyszer meg lehet nézni, hanem olyan, amit egyszerűen mindenki gyűlöl, vagy még inkább kinevet. Be is zsebelt egy Arany málnát, és az volt a szerencséje a filmnek, hogy olyan “erős” mezőnyben kellett versenyeznie, amiben jelen volt még A szürke ötven árnyalata és a Fantasztikus négyes is…

Talán nem meglepő, hogy most inkább a sorozatkészítéssel próbálkoznak, ami mondjuk mostanság elég hálás feladat. A Sense8 nevű sci-fi sorozat elég megosztó, valaki imádja, valaki utálja, de tény, hogy jövőre jön a második évada, szóval egyelőre van benne potenciál. Talán mindannyian jobban járunk, ha a testvérek egy ideig nem is próbálkoznak (nagy költségvetésű) mozifilmekkel. Nem lehet, hogy egyszerűen csak a túl sok pénz zavarja össze őket?

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 1,152 times, 1 visits today)