A zombik mozis fejlődéstörténete 4: Apokalipszis

zombi4-bor

A vámpírok mellett ez az egyik leguniverzálisabb horror teremtény, amit a filmvilág mindig képes megújítani. Negyedik rész, utolsó.

Elérkeztünk a cikksorozatunk utolsó felvonásához, a mai zombi trendekhez.

Érdekes módon a nagy változást a zombievolúció szempontjából egy olyan film hozta el, amiben nincsenek is zombik. Ez a 2002-es 28 nappal később c. brit remekmű volt, ami szerint egy veszettséghez hasonló vírus elpusztította Nagy-Britannia jelentős részét. Az emberek féktelen haragú, és nagyon gyorsan mozgó szörnyetegekké változtak, ugyanakkor valahol mégis megmaradtak embernek. Először is, elméleti szinten könnyű őket megölni, mármint nem kellett kifejezetten a fejre koncentrálni vagy bármi ilyesmi. Ugyanakkor a gyorsaságuk és vadságuk ezt ellensúlyozza, illetve a tény, hogy a fertőzést pár másodperc alatt el lehet kapni, mert nincs lappangási idő. Függetlenül attól, hogy nem élőholtakról van szó, minden ízében egy igazi zombifilmről beszélhetünk.

Ugyanebben az évben jött ki a Resident Evil-játékok első filmadaptációja, A kaptár, ami viszont már eljátszott a zombik szándékos génmanipulációjával, így egyre nagyobb, erősebb és félelmetesebb szörnyetegek születhettek meg. Meg egy komplett filmes franchise is.

A spanyol [REC] pedig megmutatta 2007-ben Romeronak, hogy hogyan is kellett volna neki is zombifilmet forgatnia kézikamerás megoldással. A [REC] képes arra, amire manapság a zombik jellegükből adódóan már nem: a félelemkeltésre, többek között köszönhetően a klausztrofób hangulatnak is. Annál félelmetesebb nincs is, mint mikor keskeny térben kell közlekedni emberevő szörnyek között. (Az már más kérdés, hogy a folytatások túlbonyolították a sztorit és démoni megszállottsággal hozakodtak elő.)

zombi4-koz

Az utolsó fontos fejlődési állomás 2013-ban következett be, amikor szó szerint egy világjárvány zajlott le a szemünk előtt a Z világháborúban, ami egyébként a World War Z c. regény – sokak szerint nem túl hű – adaptációja. Ezzel a határok megszűntek, nincsenek már egyéni sorsok, szűk helyek, csak a mérhetetlen pusztulás. A zombik pedig itt már konkrétan sprintelő hordákban támadnak, aminek a legemlékezetesebb momentuma az izraeli fal „megmászása” volt.

Itt tartunk most. Azóta komolyabb újítás nem következett be, ellenben a hollywoodi trendeknek megfelelően egymás után jönnek a különböző remakeek és rebootok.

Igazi változást a The Walking Dead c. drámai sorozat hozott, ami hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. A sorozat megmutatta, hogy kellő odafigyeléssel zombikkal is lehet igényes sorozatot forgatni, amit olyan emberek is imádnak, akik amúgy nem néznek horrort. Természetesen azóta már megszületett a Fear The Walking Dead c. testvérsorozat, és a „trash változat”, a Z, mint zombi is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 93 times, 1 visits today)