Még hogy a Deadpool a legvéresebb!

deadpool

A Deadpool hatalmas sikere kapcsán rendre előkerül az a megjegyzés, hogy „de jó végre egy felnőtt szuperhősfilmet látni!”, pedig erre már korábban is volt rá példa a történelemben! Összeszedtük párat ezek közül.

A listában csakis azok a képregényadaptációk származnak, amelyek előbb születtek meg, mint a filmváltozat, így az olyanok, mint a Predator vagy a Robotzsaru kiestek. Továbbá szintén kihúzásra kerültek azok is, amelyeknek nincs klasszikus, „szuperhős” jellegük sem, ezért a Sin Cityt vagy a 300-at se tessék hiányolni!

A Spawn – Az ivadék szintén indexre került, hiszen annak ellenére, hogy a képregények mennyire brutálisak, az 1997-es filmváltozat több tekintetben is harmatgyengére sikeredett.

A sorrend kronológiai, és korántsem teljes, mivel a legemlékezetesebbeket próbáltuk összegyűjteni.

  1. A Megtorló-filmek

megtorlo

Igen, több is készült, sajnos azonban egyiknek sem sikerült osztatlan sikert elérnie.

Miután a a teljes családját kiírtja egy maffiavezér, Frank Castle, a volt rendőr bosszút esküszik, és minden gonosztevőt, akit csak elér, megöl. A rendőrség persze nem örül ennek. Igazi anti-hős, akiből látszólag már kiirtottak minden érzelmet.

A legelső változat még 1989-ben (itthon A büntető címen) született, amiben a főszerepet maga a svéd akciósztár, Dolph Lundgren alakította, a képregényhez hűen, fekete hajjal. A film sajnos megbukott, pedig szerintem mai szemmel is élvezhető. Ezért egészen 2004-ig kellett várni a karakter feltámasztásáig, ám annak az egyetlen pozitívuma annyi volt, hogy a főgonoszt John Travolta alakította. A 2008-as, A megtorló: Háborús övezet már nem próbálkozott előzménymeséléssel, hanem egy kőkemény, vérgőzös akciófilm lett, amiben végre feltűnt a szétroncsolt arcú Fűrész is, mint a hős egyik nemezise. Ennek ellenére ez is elhasalt a jegypénztáraknál.

Egyébként ez egy ízig-vérig Marvel-karakter! Annyira, hogy idén a Daredevil sorozat második évadában is szerepelni fog.

2. Penge-trilógia

penge

Meglepő, de ezek is Marvel-adaptációk, noha Stan Lee cameoját ezekben se keressük. Ebben a címszereplő (Wesley Snipes) egy olyan félvámpír, aki örökölte a vérszívók minden előnyét, de a hátrányaiból csak a vérszomjat. A munkája pedig annyi, hogy vámpírokra vadászik. Igazi akció-horror, jó sok vérrel, még az Underworld és a Resident Evil őrület előtti időkből. Érdekesség, hogy a harmadik részben szerepelt Ryan Reynolds (Deadpool ugye), aki szintén egy nagydumás, fegyveres hőst alakított.

3. Watchmen: Az őrzök

watch

Alan Moore szatirikus szuperhős köteteivel itthon is lehet találkozni. A Watchmen tagjai karikatúrái a klasszikus szuperhősöknek, akik eleve egy alternatív Földön élnek, amiben már a hidegháború idején is felütötték a helyüket az álruhás jótevők. A filmet a 300-al befutott Zack Snyder jegyzi, aki egy meglehetősen nyers világot hozott létre. A legérdekesebb talán Rorschach (Jackie Earle Haley) karaktere, aki a Megtorlóhoz hasonlóan szintén nem ismer könyörületet, ha bűnözőkről van szó. Mindemellett a mű mögöttes tartalma, mondanivalója és tempója szintén inkább való egy felnőttnek, mintsem egy tinédzsernek.

4. Dredd

dredd

1995-ben volt már egy balul sikerült próbálkozás a disztópikus jövőben játszódó rendőrbíró feltámasztására, csak éppen pont a címszereplő karakter megformálását nem sikerült rendesen belőni, pedig nem kis név, mint maga Sylvester Stallone alakította. A rajongók szemében meg az volt a legnagyobb bűn, hogy a bíró úr le merte venni ikonikus sisakját.

A 2012-es változat ezt már orvosolta, így szegény Karl Urbannak jóformán végig csak az ajka látszódik. Ettől függetlenül ez is bukta lett, talán mert a történet kísértetiesen emlékeztetett a nem sokkal korábban debütált Rajtaütés c. thaiföldi akciófilmre. Pedig még 3D-vel is próbálkoztak! A rengeteg CGI-vérről meg már nem is beszélve.

5. Farkas

farkas

Kissé kakukktojás, mert a moziba küldött verzió még tinédzserbarát, azonban a 3D-s Blu-Ray kiadásokhoz készült egy ún. „elszabadult változat” is, ami nem csupán 10 perccel hosszabb az eredetinél, de utólag telepakolták CGI-vérrel is, hogy jobban hasson. Hiába, a biznisz az biznisz.

A lényeg, hogy az X-Men-filmekből ismert mutáns, Farkas (Hugh Jackman) Japánba utazik és leszámol a rosszfiúkkal. A képregényekben – ahol eredetileg Rozsomák, mert Wolverine ugye – a karakter nem ilyen széplelkű, hanem igazi vadember, aki adott esetben szó nélkül trancsíroz, ha kell. És élvezi. Egyébként a figura – és így a többi mutáns – filmes ruházata sem egyezik a képregényben rajzoltéhoz, de valószínűleg a rikító sárga-kék kosztüm nem lett volna valami közönségcsalogató…

Jó hír azonban, hogy a harmadik, és egyben utolsó Hugh Jackmannal készült Farkas-film már 18-as karikás lesz, ami kis részben köszönhető a Deadpool sikerének is. Kérdés persze, hogy ez a filmes karakternek mennyire lesz pálfordulás.

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 127 times, 1 visits today)