Hogyan kapjunk színészként Oszit?

oszi

A legtöbb színész már ott elrontja a dolgot, hogy olyan filmeket vállal be, ami pénzt ugyan fial, de szakmai elismerést kevésbé. Amikor pedig rájuk tőr a művészi késztetés, akkor átcsapnak a másik végletbe, és egy olyan művészfilmhez adják a nevüket, amikről jóformán senki sem hallott, vagy csak annyira nem ütötte meg az emberek ingerküszöbét, hogy megnézzék. A megoldást persze már jó pár éve kitalálták a fejesek, hogy hogyan kell Oscar-díjesős filmet gyártani. Ennek metodikája is megérne egy külön cikket, de koncentráljunk egyelőre csak a színészekre!

Egyetlen tényező számít csupán: maga a szerep! Ha az az Akadémia ízlésének megfelelő, vagy pont, hogy „progresszív”, akkor onnantól kezdve minden már csak azon múlik, hogy az illető színész mennyire tudja azt hitelesen ábrázolni. A karakter legyen történelmi figura, nagy művész, vagy az amerikai ideák megtestesítője. Az ideális mindháromnak a kombója.

Mindehhez elég megnézni az utóbbi tíz év díjazottjait a főszereplők közül:

2007

Forest Whitaker Az utolsó skót királyban alakította a kegyetlen ugandai diktátort, Idi Amint. Az Akadémia ezzel duplán elégedett lehetett: tovább gyarapíthatta a díjazott fekete színészek táborát, és még képmutatónak se kellett hozzá lennie.

2008

Daniel Day-Lewis a Vérző olajban testesíti meg a republikánus amerikai álmot: család, gazdagság, olaj és persze a feddhetetlenség. Oh!

2009

Sean Penn a harmadik jelölésére, a Nevem Samre, mint már említettük, túltolta a figurát, így „Oszkár bácsi nem gyütt”. Végül a 2003-as Titokzatos folyó meghozta számára a régóta várt sikert. Persze neki ennyi nem volt elég, és 2009-ben előállt a „meleg politikus” aduásszal a Milkben. Már a casting kiosztásakor megvolt az év nyertese.

2010

Jeff Bridges az Őrült szívben egy kiégett country zenészt alakít, aki szerelmes lesz. A régi szép idők titánjának románcának nem lehet ellenállni!

2011

Colin Firth A király beszédében leküzdi királyi dadogását, és a végén mond egy hősies, megindító beszédet a briteknek a háború kitörésekor.

2012

Jean Dujardin, mint A némafilmes sztárja. Talán mindközül a legfelháborítóbb, hiszen jóformán nem csinált semmit, mint visszahozta a ’20-as évek némafilmek színészi manírjait. Mintha újrafeltalálták volna a kereket. Az Akadémiának még szép, hogy tetszett, hiszen legtöbbjük magukra ismert a figurában: az öregek, akik nem tudják felvenni a versenyt a mai filmművészeti trendekkel.

2013

Daniel Day-Lewis ismét, mint Abraham Lincoln. Ennyi. Nem is értem miért volt szükség több jelöltre is…

2014

Matthew McConaughey szintén egy létező figurát alakított a Mielőtt meghaltam c. drámában, amiben egy sztereotip texasiból AIDS-beteg jogharcost faragott.

2015

Eddie Redmayne eljátszhatta a fiatal, közkedvelt Stephen Hawkinget, aki szép lassan lebénul.

2016

A jelöltek:

Bryan Cranston – Trumbo, mint Dalton Trumbo a legendás forgatókönyvíró! Jellemző, hogy maga a film ezt az egyetlen jelölést tudhatja magáénak, mert ugye a szerep azért ezt megköveteli, hiszen a „mi kutyánk kölykéről van szó”.

Matt Damon – A mentőexpedíció, a hős amerikai, aki nem hagyja magát, dacol és persze túlél.

Leonardo DiCaprio – A visszatérő, egy megtörtént eseményeken alapuló szenvedés- és bosszútörténet főszereplője. Vajon idén tényleg megkapja?

Michael Fassbender – Steve Jobs a Steve Jobsból. Ismét egy közkedvelt és közismert figura megformálása. Igaz, a filmben nem olyan szimpatikus, mint ahogyan azt a közvélemény gondolta, ezért kevés is az esély arra, hogy megkapja érte az Oszit.

Eddie Redmayne – A dán lány férfi főszereplője, akiből a film végén nő lesz, szóval indulhatna egyszerre két kategóriában is. Redmayne meg tényleg pofátlan, és ravasz: a karaktere egyszerre történelmi és transznemű. Jolly Joker. DiCaprio sírni fog.

Frissítés: Nem lett – szerencsére igazam – DiCaprio végre megkapta!

Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 41 times, 1 visits today)