Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai

Egy legjobb vámpírfilmes listát nehéz összehozni, ezért inkább a legikonikusabb filmtörténeti vámpírszereplőket gyűjtöttük össze. Edward nem, Drakula benne van!

Fontos, hogy itt elsősorban a karakterek „ikonikusság-faktora” számított, ami nem feltétlenül annak az ismertségét jelenti. Mint minden ilyen lista, ez is szubjektív összeállítású. Azért remélhetőleg kevés lesz az elégedetlenkedő hang.

  1. Santanico Pandemonium

Az Alkonyattól pirkadatig csábító táncos vámpír hölgye, Salma Hayek előadásában. A filmben ugyan fájdalmasan keveset szerepel, de minden egyes jelenete kincs! Tarantino pedig neki köszönhetően rendesen kiélhette lábfetisizmusát. Kígyós táncát egy férfi sem felejti.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai1
Salma Hayek (Forrás: toppixgallery.com)
  1. Jerry

A Frászkarika jóképű, szívtipró vérszívója. Megjelenésével azonnal felhívja magára a figyelmet a kisvárosban, és elsősorban nem a természetfeletti képességei, hanem a sármja miatt. Ráadásul öröm látni, ahogy teljesen lazán játszadozik a szomszéd sráccal, aki meg retteg tőle. Már az eredeti, 1985-ös Chris Sarandon is remekül hozta a figurát, de talán a 2011-es feldolgozásban Colin Farrell egy fokkal jobban ráérzett.

Colin Farrell (Forrás: blumhouse.com)
Colin Farrell (Forrás: blumhouse.com)
  1. Jesse Hooker

Lance Henriksen talán még sose volt ilyen laza, mint az Alkonytájban. Ő a kis rebellis vámpírbanda vezére, akik gátlástalanul viselkednek minden körülmény között. Ráadásul egyikükkel még szoros viszonyt is ápol, szóval mondhatnánk, hogy a szíve a helyén van, ha lenne neki. Nagy kár, hogy maga a film közel sem ilyen jó.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai3
Lance Henriksen (Forrás: grimper88.egloos.com)
  1. Bart Gregory

Sajnos itthon nem túl ismert a 2009-es The Revenant (aminek a magyar címe borzalom: Hé, haver hol a hullád?), pedig kifejezetten ötletes műfaji keverék. A főszereplője egy iraki veterán (David Anders), aki Amerikában arra ébred, hogy vámpír és vérre szomjazik. Éppen ezért a kellemeset összeköti a hasznossal, és élő haverjával nekiállnak a bűnt üldözni. A fickó persze nem százas és ocsmányul néz ki, de jól áll neki, ahogyan a sörétes puska is a kezében.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai4
David Anders (Forrás: moviecitynews.com)
  1. Orlok gróf

Na, ő aztán ikon! Meg se kell szólalnia (az 1922-esben nem is tudott), már puszta megjelenése magával ragadó: a tar feje, a nagy elálló fülei és persze a patkányszerű szemfogai. Ironikus, hogy ezek a változtatások azért kellettek, hogy ne hasonlíthasson Drakulára, mivel története majdnem megegyezik az övével (jogi vita, ebbe most ne menjünk bele). Herzog ’79-ben minden komikusnak ható részletet kiölt a lényből és sokkal ember közelebbivé tette, már amennyire ez lehetséges. Jól bejáratott színésze, Klaus Kinski méltó utódja volt Max Schreknek.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai5
Klaus Kinski (Forrás: lifebetweenframes.blogspot.com)
  1. Eli / Abby

A svéd Engedj be!az egyik legkülönösebb vámpírfilm a világon. A főszereplői ugyanis gyerekek, akik közül a kislány, Eli (Lina Leandersson)egy vámpír. Külseje miatt ritkán vadászik ő maga, ezért egy férfi szolgált tart, ami önmagában is elég bizarrul hangzik, hát még a kapcsolata a pubertásba épphogy belépő Oskarral. Sajnos 2010-ben ez sem kerülhette el a feldolgozást, ami igazából semmi újat nem tett az eredetihez hozzá. A kislányt – ezúttal Abby – a már most veteránnak számító Chloë Grace Moretz alakította, aki jelenleg Az 5. hullám c. sci-fiben látható.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai6
Lina Leandersson (Forrás: youngactressreviews.org)
  1. Penge

Wesley Snipes meghatározó figurája, akit háromszor keltett életre, bár harmadszorra ebben a formában igazán nem volt szükség. Ő a vámpírok Riddickje. Csendes, kemény és profi.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai7
Wesley Snipes (Forrás: nolanfans.com)
  1. Max Schrek

Ez most cseles, mert A vámpír árnyéka története szerint, amikor a Nosferatut forgatta Murnau, akkor  a hitelesség kedvéért főszereplőnek egy igazi vámpírt, Schreket tette meg. Willem Dafoe pedig olyan meggyőzően alakította a kíváncsi és fájdalommal teli grófot, hogy az Akadémia Oscar-díjra is jelölte. Nagy kár, hogy nem kapta meg, hiszen a monológja a vámpírlét árnyoldalairól a színművészet csúcsa.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai8
Max Schrek (Forrás: meetup.com)
  1. Lestat

Csakis kizárólag Az interjú a vámpírral szereplő karakterre tessék gondolni, a borzalmas Kárhozattak királynőjét felejtsük gyorsan el (pedig papíron ugyanannak a könyvsorozatnak a részei). Tom Cruise egyszerűen zseniális ebben a szerepben, bármit is gondoljunk vele kapcsolatban. Remekül hozza a sznob, bohém és kegyetlen arisztokrata vámpírt, aki nem tud lépést tartani a korral. Igazából a filmben lévő összes vérszívó karakteres, de közülük ő magasan a legkiemelkedőbb.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírjai9
Tom Cruise (Forrás: villains.wikia.com)
  1. Drakula

Kell tovább ragozni? Azért a tisztesség kedvéért emeljük ki azt a három színészt, akinek sikerült a legemlékezetesebb nyújtani a legendás gróf szerepében: Lugosi Béla, Gary Oldman és Sir Christopher Lee, aki egyben a legtöbbször játszhatta el.

Mindenki idők legjobb filmes vámpírja10
A három Nagy (Forrás: everyonequestion.com)
Ha tetszett a cikk, oszd meg! :)
(Visited 92 times, 1 visits today)